想買相機比女友,求指教

其實本身睇中100D既,但依家買會否太遲?

筆直大概四千,以下幾部機求比較/意見

SONY A5000
OLYMPUS E-PL6
CANON 100D

我女友其實唔算過份愛好攝影,平時用iphone 影相多,佢本身部dc仔都唔多用(我都未見過),亦都唔多識set野

不過未來佢都可能多去旅行,或者買部proper d既機比佢都arm用

如果有其他類似機款,亦都歡迎提出

我明白以上機款其實都比較舊,如果比多千幾蚊新型號既PERFORMANCE更好、都可以不妨直說,小弟對現今相機真係冇咩認識

其實本身睇中100D既,但依家買會否太遲?

筆直大概四千,以下幾部機求比較/意見

SONY A5000
OLYMPUS E- ...
G65788 發表於 13-2-2015 13:20

情人節禮物? 買左佢唔用就心痛啦... 呢D又貴又唔係個個o岩用既野, 有商有量好D...

真係要揀... 超碼揀 (1) 有得反mon自拍 (2) 膚色表現好 (3) 有美肌功能

我建議你買其它野,大部份女仔都係萬成Super Girl,快門係記錄光既速度,開心先決,iPhone夠晒。

Samsung NX mini.

回覆 3# XexeX

本身覺得sony部香水自拍機幾靚,但 佢又唔係自拍狂, Instagram 唔多upload photos

再睇個spec 先知連optical zoom 都冇,依下過唔到自己個關,所以先explore 番可以反mon 既輕巧相機

回覆 1# G65788

女仔用粉紅色既 Samsung NX Mini 係唔錯既選擇。
一笑/斬眼 自拍功能幾好玩。

http://aliciatal.blogspot.hk/201 ... new-samsung-nx.html

https://www.youtube.com/watch?v=XeTzUehCKqc

老實講,dc都有又唔多用,買第二啲啦,
學上面師兄講,買咗唔多用,自己咪唔開心。

兩睇
#2 #3對大部分女仔來說是對的
但假如樓主能對女友下"毒"手亦不壞

我亦聽過,有女友將索粉男友拗返canon陣營的例子

兩睇
#2 #3對大部分女仔來說是對的
但假如樓主能對女友下"毒"手亦不壞  

我亦聽過,有女友將索粉男 ...
TH30 發表於 17-2-2015 13:40

女友: 你再索粉我地就分手, 即刻同我轉C!

潛台詞: 買多D鏡等我有得用

相機對佢黎講用處應該不大
買第二D野似乎實際D