去日本北陸,帶支24-70夠唔夠Wide?

年紀大,唔想帶咁多鏡,諗住帶支24-70同85算。定係改帶16-35+支50定掃街?

年紀大,唔想帶咁多鐘鏡,諗住帶支24-70同85算。定係改帶16-35+支50定掃街?
XexeX 發表於 6-3-2015 15:36

北陸邊頭? 淨係影雪山都要帶枝長鏡啦

只講師兄的組合... 何不16-35 + 85?

4月頭去,名古屋、高山、白川鄉同金澤,冇雪了,有諗過帶支大白2去影櫻,不過真係超重,可能搵半日出去影完返酒店。
85同50,我鍾意用50多D (個人喜好)

4月頭去,名古屋、高山、白川鄉同金澤,冇雪了,有諗過帶支大白2去影櫻,不過真係超重,可能搵半日出去影完 ...
XexeX 發表於 6-3-2015 17:53

影櫻用長鏡無可厚非... 400mm f/5.6... 駛唔駛落腳?

個人喜好最重要, 我自己都鍾意長插50mm, 而師兄另一枝鏡當然就選16-35了

話說師兄係Full Frame吧? assume左係

(又話說, 我上一次去高山時, 係NEX長插16/2.8, D50長插 50.8)

回覆 4# raisin

多謝意見,睇黎我要認真考慮下16-35。

大白2@400mm我1/50s都OK,差唔多未試過失手。

24-70  la...16-35咁wide 影人唔令

24-70  la...16-35咁wide 影人唔令
我係小魚兒 發表於 6-3-2015 18:04

成日掛住影女... 如果樓主係影風景呢... @@?

16-35 will be better

成日掛住影女... 如果樓主係影風景呢... @@?
raisin 發表於 2015-3-6 18:06

咁呀...睇本身部係唔係FF機...係既16-35/24-70都冇咩所謂