今個月乜咁多嘢影架,真係分身不下!

踏入三月,今個星期禮賓府開放日,沙田又有蘭花展,又有敦煌石刻壁畫,之後又有花展,仲有木棉花影,真係好唔得閒

蘭花以前用50mm加28mm時影過次,影得唔好

今個六日有香港專業攝影師公會(HKIPP)主辦的 柴灣日 .

結果過了一星期,蘭花展和敦煌展因為較遠冇去到,禮賓府又怕示威和陰天也沒有去,淨係去咗影木棉,可惜長沙環浄係開咗好少,美孚花又開得好遠,冇二百三百都冇得影,我支鏡影花鬼咁細,又食白果,反觀去年,D木棉花開得好近又多,60mm FF已經影到就差好遠,希望過兩個星期會好D,而家寄望下星期花展天公造美,有靚相影就好了
不過都有意外收穫(#83 post)
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=9

回覆 4# tolo2036

整支EF384Lis或者AF-S 384嘛

回覆  tolo2036

整支EF384Lis或者AF-S 384嘛
manman1998 發表於 2015-3-15 21:56

咁大支又重就唔買喇!要求唔高買ef-m 50-250就算,不過機會唔大

其實日日都好多o野影o架喎。
日常事物都睇到有意義之處先係利害。

其實日日都好多o野影o架喎。
日常事物都睇到有意義之處先係利害。
micros 發表於 2015-3-16 00:41

你啱,所以我都日日帶住部冇反加餅鏡,不過我不是寫實派,少了很多題材

你啱,所以我都日日帶住部冇反加餅鏡,不過我不是寫實派,少了很多題材 ...
tolo2036 發表於 2015-3-16 01:00

寫意先多題材.

你啱,所以我都日日帶住部冇反加餅鏡,不過我不是寫實派,少了很多題材 ...
tolo2036 發表於 2015-3-16 01:00

要分派o架咩 ......
我諗只要用心﹐寫實定畫意甚至乜乜乜都會係生活中搵到題材﹐都係對生活o既感受o黎。