終於輪到我 上FF機!!!!

話說新年 錢銀又OK CANON又REBATE $500
直接買入6D BODY (之前已經有L LENS 24-105)
以前650D 24MM CROP左 不夠WIDE, ISO1600已經差不多極限

6D, 24MM好WIDE, ISO 6400好輕鬆, 10000都可以曬出來看,
放FACEBOOK上16000都可以 甚至玩埋25600
有埋雙轉盤 SETTING方便左

不過都要彈
拍片AF會有光暗變化(要按下AF BUTTON)
(反而以前650D無事 不過經常走焦 段片會清,蒙,清,蒙地LOOP)
MANUAL SEL FOCUS POINT不方便 無joy stick係差一點點

不過總算滿意
埋單10XXX 未計rebate, 32GB card (sandisk +100)好過雜牌,有後備電+MON貼
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

P.S.手上無EFS LENS, 完全無浪費 終於可以發揮到L LENS, EF LENS了
50MM日後考慮上埋USM 1.4, 始終1.8 FOCUS慢, 嘈!

CHING們 覺得有無需要直倒? 用大陸電池有無問題? (以前650D都用開, 不過6D好似可以TRACE到電池的SERIAL NUMBER) 有少少怕怕

恭算C兄入到心頭好.我朋友又係呢排入左.佢入埋2手直到.
但佢唔識影相.同我都係咁上下水皮.

P.S.手上無EFS LENS, 完全無浪費 終於可以發揮到L LENS, EF LENS了
50MM日後考慮上埋USM 1.4, 始終1.8 FOCU ...
wongcc2006 發表於 2015-3-11 00:30

Serial Number係比你做電池管理,睇下邊舊電仲有幾多%咁解,試過iSMART電在6D用無問題,不過廠電又唔係好貴,無謂為平那一半價錢用副廠電冒住有可能整壞機既風險。

我自已有3粒原廠電跟住次序輪流咁用。

恭喜師兄上FF

50MM日後考慮上埋USM 1.4, 始終1.8 FOCU ...
wongcc2006 發表於 2015-3-11 00:30

EF 50mm f/1.4 USM因為係Gear Type USM既關系對焦唔多準同比較慢,仲有唔識報返對焦距離比機身,唔建議買,係都等傳聞中既新50mm啦!

Serial Number係比你做電池管理,睇下邊舊電仲有幾多%咁解,試過iSMART電在6D用無問題,不過廠電又唔係好 ...
harryytm 發表於 2015-3-11 00:58

送左副廠電 用住先
日後再買原廠 ($300~$400)一粒OK???

EF 50mm f/1.4 USM因為係Gear Type USM既關系對焦唔多準同比較慢,仲有唔識報返對焦距離比機身,唔 ...
harryytm 發表於 2015-3-11 01:09

問題係 50.8 嘈 + 少許慢
或者看埋50 STM

恭喜師兄買新年禮物 !   

問題係 50.8 嘈 + 少許慢
或者看埋50 STM
wongcc2006 發表於 2015-3-11 01:21

你有40mm f/2.8 STM就唔會想用50mm f/1.4 USM因為f/2.8以下完全唔Sharp,相反40mm全開f/2.8已經好Sharp,仲要Wide啲、鏡身又輕巧啲。

不過如果你係都要買50mm f/1.4 USM,建議你一定要買Hood,目的係保護個AF,無Hood的話唔記得縮鏡先放落袋好易整壞個AF。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊