120菲林超新手幾問

第一次玩菲林相機,係用120正片既,有少少基本野想問下各位前輩

1. 如我我拎捲影完既120去淨沖,沖完之後我係會得到 (A)一捲連住既12張底片 定係 (B) 12張剪開左既幻燈片?

2. 如果係 (A) ,我又想將佢放落幻燈片機睇,我將佢剪成12張分開既幻燈片後,之後仲可唔可以拎去曬相?定係曬相果陣一定要係一把連住既12張底片先曬得? (同問, 剪完之後又可唔可以做SCAN呢?)

3. 我知道沖同曬係兩個過程,淨沖完既底片係咪可以做無限次既曬相? (明白宜加好多都係SCAN完用數碼打印,但我想學習下,了解多D個過程,所以呢度假設係最傳統果種光學曬相)

可能以上問題對大家黎講有D蠢,但我真係想講清楚少少基本概念,麻煩哂!!

第一次玩菲林相機,係用120正片既,有少少基本野想問下各位前輩

1. 如我我拎捲影完既120去淨沖,沖完之後我係 ...
段唯 發表於 13-3-2015 18:10

以我有限知識, 菲林要沖, 沖完先可以落幻燈機... 沖完可以無限曬...

剪唔剪既分別我就唔清楚了, 等其他師兄答

幻燈片有個殼,唔止底片

1. (B) 12張剪開左既幻燈片 (反而可要求唔剪)
2. 可唔可以拎去曬相?(可以), (同問, 剪完之後又可唔可以做SCAN呢?)(可以)
3. 淨沖完既底片係咪可以做無限次既曬相? (可以)

一般沖咪3張3張咁幫你剪囉

沖果時多數會問你剪唔剪同要唔要袋,唔一定三張剪一條,睇你係6x6,6x4.5定係6x9

呢款係645
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

沖果時多數會問你剪唔剪同要唔要袋,唔一定三張剪一條,睇你係6x6,6x4.5定係6x9

呢款係645 ...
tda1521 發表於 2015-3-13 22:05

人地咪話咗12張囉,叻唔切

多謝以上咁多位分享
學到野
想問多樣咩叫要唔要袋 係指咩袋?

多謝以上咁多位分享
學到野
想問多樣咩叫要唔要袋 係指咩袋?
段唯 發表於 2015-3-14 04:48

袋 = 菲林套
#6 隱約都睇到