依條色馬18-35/1.8Art短片

展示較多佢闊角而淺景深,咁算唔算有
FF感?
https://www.youtube.com/watch?v=Zc58udMp3Lw

FF感?
manman1998 發表於 2015-3-16 23:34

支鏡(重量)有FF感,D相當然有FF感。

回覆 2# calvin83

依支神kit令到我好澎湃... 大有 係佢喇 嘅感覺

回覆  calvin83

依支神kit令到我好澎湃... 大有 係佢喇 嘅感覺
manman1998 發表於 2015-3-16 23:48

GOGOGO 心動就要行動

支鏡真係很巨大,仲大支又重過我用緊嗰支105mm f/2 (FF鏡),如果是FF都OK,APSC又唔係長焦距我就唔會諗,我寧可帶兩支餅鏡f/2.8出街,輕鬆享受攝影樂趣,

支鏡真係很巨大,仲大支又重過我用緊嗰支105mm f/2 (FF鏡),如果是FF都OK,APSC又唔係長焦距我就唔會諗, ...
tolo2036 發表於 17-3-2015 01:29

APS-C一樣可以帶兩枝 f/1.8 prime

(雖然唔及餅鏡咁細, 但Nikon 35 f/1.8 DX 都算好細...)

FF感?
manman1998 發表於 16-3-2015 23:34

所謂FF透視感, 只係同光圈同焦距下, 景深較淺...

FF比APS-C, 乜都有一個stop既優勢, 景深都一樣係淺一個stop...

18-35 f/1.8 @1.6x crop... 焦距同景深其實就等同FF上的一枝29-63 f/2.8....

係APS-C做到接近FF大三元效果, 講真係一大突破

買啦, 當鏡頭蓋用一流

APS-C一樣可以帶兩枝 f/1.8 prime

(雖然唔及餅鏡咁細, 但Nikon 35 f/1.8 DX 都算好細...) ...
raisin 發表於 2015-3-17 10:12

apsc鏡除非平靚正,或者餅鏡,我都盡量唔入

買啦, 當鏡頭蓋用一流
cl7rken 發表於 2015-3-17 10:37

五吋 x 三吋的鏡頭蓋,好厲害!