而家DC冇生存空間?微單先至$2480

而家$1xxx-3xxx 既DC冇生存空間?我睇price,富士微單先至$2480:

Fujifilm X-A1 連16-50mm鏡頭套裝
$2,480 水貨價格
http://www.price.com.hk/product.php?p=161406

俾多少少:
Canon EOS M 全配套機 (雙鏡((18-55mm及22mm)) +接環+90EX燈)
$2,880 水貨價格
http://www.price.com.hk/product.php?p=149622

以前2000幾買DC仔,今日可以買到畫質更高既Apsc 微單,今時今日仲有乜人會買DC仔?
DC仔既市場應該委縮得好勁咯。

而家$1xxx-3xxx 既DC冇生存空間?我睇price,富士微單先至$2480:

Fujifilm X-A1 連16-50mm鏡頭套裝
$2,480 ...
WAI2 發表於 20-3-2015 16:50

賣點咪細部過無反囉... 仲有spec勁過kit鏡既內置伸縮鏡...

細機DC至半專似乎要走大聲洒方向求存,C牌1吋以經有部DC;一部長炮,黎緊G17
半專都可能係1吋... 作為換鏡APSC系統以下;同智能手機之間另一選擇

要買1.8大光圈又三幾仟有埋部機, 仲係要買DC

最新出既 nikon 83x 長炮 P900, 冇單反可以取代到. 83x= 24mm - 2,000mm

Dc仔都給電話搶左好多市埸,都無乜k
生存空間

最新出既 nikon 83x 長炮 P900, 冇單反可以取代到. 83x= 24mm - 2,000mm
uwantwant 發表於 2015-3-20 17:13

2000mm,唔知有乜畫質呢?

細機DC至半專似乎要走大聲洒方向求存,C牌1吋以經有部DC;一部長炮,黎緊G17
半專都可能係1吋... 作為換鏡AP ...
manman1998 發表於 2015-3-20 17:03

我未用過1"聲沙DC,
但C牌1吋DC或是Sony RX100系列都唔平...

GRD 都唔平,咪又係DC

回覆 8# WAI2

C牌果部咩7 1吋DC以經唔平啦,黎緊若果G17又1吋,佢上面
有部G1X 2(1.5吋),應該好難吊高黎買