[教學] 鏡頭發色 之討論

係屋仔見到有這個討論, 其中不乏有價值的回覆. 大家有時間可以睇睇.

http://www.dchome.net/forum.php? ... p;extra=&page=1

係屋仔見到有這個討論, 其中不乏有價值的回覆. 大家有時間可以睇睇.
calvin83 發表於 23-3-2015 11:28

慢慢睇先~

師兄有興趣的話我地係度吹吹佢又有乜所謂

回覆 2# raisin
沒問題, 有人肯出相就得.

回覆  raisin
沒問題, 有人肯出相就得.
calvin83 發表於 23-3-2015 11:55

我本身係唔buy呢樣野, 可能要搵你地呢D玩老鏡, 同一個焦距有好多枝鏡, 有新有舊, 唔同牌子... 咁做ABCDEFG Test應該會易D

回覆 4# raisin
咩叫 唔buy呢樣野? E樣係physics/chemistry, 沒得你buy定唔buy.

回覆  raisin
咩叫 唔buy呢樣野? E樣係physics/chemistry, 沒得你buy定唔buy.
calvin83 發表於 23-3-2015 12:13

篇文係唔係講緊暗位細節? 應該唔係一種獨立 "鏡頭能力", 而係受佢D細節同flare影響既結果...

但唔同鏡既暗位細節可以有幾大分別? 好想睇相

回覆  raisin
calvin83 發表於 23-3-2015 12:13

反而好似唔係太覺鏡頭發色既討論...

嗯... 其實個POST想講乜?

後期變成罵戰咁款, 無乜心機睇落去...

回覆 7# raisin
都有的, D noise 你唔使理, 睇D有用的就得.

就我現有的鏡頭, Nikon同 Canon, 我都好易分到, 不過LEE D敏感嘢就唔討論, 廢事俾人插, 吹水我唔想, 我專心影相的, LEVEL又唔同 (我D小學雞), 俾支鏡皇我都係影得咁屎, 都係學習下黃金分割構圖好D, 有進步空間MA, 無言!

老鏡發色基本上赢現代的膠kit好多,我形容佢的色階幼細D,而平
現代膠鏡則似電腦動畫般分明&略假... 高檔次的現代鏡才有較好色彩
一路以來淨玩jpg,對包彩幾上心,當然只係有限公司