[測試] sony a7II數學題

相機插上24-240,再開APS-C MODE同埋數位變焦,

想問個焦距計算方式係咪  24-240X1.5X4=144-1440?

請指教

相機插上24-240,再開APS-C MODE同埋數位變焦,

想問個焦距計算方式係咪  24-240X1.5X4=144-1440?

請指教:a ...
奔走人 發表於 26-3-2015 18:29

24-240x1.5x4= -1416

(答樓主想問既野: 如果你計FF等效焦距的話, 係呀)

回覆 2# raisin

先唔該師兄,但係見個mon,

我一zoom由x1升到x4,點解會係2.4??

回覆  raisin

先唔該師兄,但係見個mon,

我一zoom由x1升到x4,點解會係2.4?? ...
奔走人 發表於 26-3-2015 18:42

打錯字

回覆 4# raisin

OK LA

PS:我手震都影到OK,勁遠
24mm

240mmX1.5X4
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 5# 奔走人

Crop mode is same as digital zoom. I think 1.5 crop is included in the 4x digital zoom already.

回覆 6# ChuckT
唔係呀,真係兩回事,有試過的,
今時今日唔試清楚先問,會俾人炳

數碼變焦都計?

回覆  ChuckT
唔係呀,真係兩回事,有試過的,
今時今日唔試清楚先問,會俾人炳 ...
奔走人 發表於 2015-3-26 20:26

其實你正常影完再自己 crop,鍾意幾多倍 digital zoom 都得。

回覆 6# ChuckT

crop mode 減低像素但不影響畫質
digital zoom 像素不變但降低畫質