買反芒自拍機,邊部正d?

想買部反芒機去旅行【自拍人,影野食同風景】
睇左幾部,想問下各位c兄意見,或有其它更好選擇^_^||
caiso zr1500
samsung  nx mini
canon gx7  - over $
預3000蚊買機
其實我知自拍機影人係強項,但我去旅行都想影下風景,我想影風景都唔會太差,唔想帶多部幾幾機去。

比多啲考慮下EOS M3,有反Mon可以自拍,又可以換鏡。

caiso  ...
awai36 發表於 27-3-2015 11:23

自己的選擇.... Canon N2... (不過多數只用黎自拍)

主打自拍, 但影景畫質都唔差 @@ 不過比起正經一部DC操控係差D

比多啲考慮下EOS M3,有反Mon可以自拍,又可以換鏡。
harryytm 發表於 2015-3-27 11:27

m3 定 a5100 好?

m3 定 a5100 好?
fatdog 發表於 2015-3-27 11:43

M3未有得買,A5100就可即買即用

回覆 1# awai36
Samsung NX3000 kit.

M3行貨預計4月出,值得觀望一下

caiso  ...
awai36 發表於 2015-3-27 11:23

Casio 1/2.3 吋 細 sensor 可以唔使考慮.
EOS M3 , A5100 over budget, Sony a5000 cheaper.
而個人認為 M3 kit 鏡好過 Sony 5100/5000. 可惜 M3 電池勁細,只得 250 張相,旅行唔方便. Sony 5100/5000 不如 三星 NX3000, 平啲同三星支 kit 鏡質素也好啲。

Samsung NX mini 電池超勁, 650張相, 短程可以唔使充電. 畫質也很好, 有一笑/斬眼自拍功能, 幾好用.
我老婆冇乜影相去日本都可以打到成千張相.
NX mini/NX3000 可以賣出跟機 Lightroom 軟件收番 6~7舊水.

Casio 1/2.3 吋 細 sensor 可以唔使考慮.
EOS M3 , A5100 over budget, Sony a5000 cheaper.
而個人認為 ...
ChuckT 發表於 27-3-2015 12:31

不過樓主聽ChuckT師兄講時, 要有心理準備佢可能係三叔打手 (佢俾我既感覺), 做多D客觀比較就係了

當然佢講三叔既優點, 應該都真係優點黎 (三叔機... 都算好唔錯既), 但你都要留意一下有乜缺點...

(例如NX Mini係 1" sensor, 細過其他幾部... M3, A5100, A5000, NX3000... 當然sensor並非唯一因素)

樓主亦要留意每部機JPG直出既顏色, 自己係唔係鍾意, 除非你會後製

不過樓主聽ChuckT師兄講時, 要有心理準備佢可能係三叔打手 (佢俾我既感覺), 做多D客觀比較就係了

當然佢 ...
raisin 發表於 2015-3-27 12:40

我明白你點解咁諗,我係 dchome 由玩 Sony Nex 轉去玩三星都比人咁話過我係三叔打手. 我只可說我都想收三星錢,做我係唔係都會做既野。另我係玩機既人,手上有三星機,Fuji XE1, Olympus EPL5, Sony A7 (剛入),同其他。

也同意你既講法,網上野不要盡信,自己一定要做功課。