影食物打燈工具請教

小弟成日睇雜誌,YouTube 煮食頻道,見人影食物,真係影得好靚,好立體。
自己影碟 生炒骨 就會影到一pat醬咁。

如果想屋企都影到較好既效果 可以點做呢?
最好用屋企材料做到啦。 例如: 書台燈,電筒,電話燈

希望大家會分享下啦
多謝

牛油紙 A4紙 柔化光源&反射

想易D搞個色溫 買1-2支 大陸平閃光燈 / 5.5K LED燈贍.......

或者幾百蚊買個攝影台

影片就算了,專業的食物照好多都做假做得好緊要,影完係隨時唔食得⋯⋯

係屋企可以砌好多o野。
怖光不外乎係主光(2/3點)同對位補光 (8/9點)﹐有呢兩個已經夠。
有時間可以試埋11點打high light 。
(以上講o既當然可以左右調轉)

好多年前無聊時影落幾張玩下﹐當時係用閃燈。
其他光源當然得﹐盡量唔好用慳電膽同led 電筒﹐質素差o既色準會難搞。
至於主光同補光可以有唔同組合﹐軟軟、硬硬、軟硬同硬軟﹐補光可以係燈又可以係其他唔同o既反光物 ...... 個組合可以慢慢試。

簡單 setup

2點主﹐8點白紙補。

2點主﹐8點鍚紙補。

2點主﹐11 點 highlight 。

2點主﹐8點白紙補﹐11 點 highlight 。

其他相﹐都係用閃燈。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係屋企可以砌好多o野。
怖光不外乎係主光(2/3點)同對位補光 (8/9點)﹐有呢兩個已經夠。
有時間可以試埋11點 ...
micros 發表於 2015-4-1 05:38

除左燈光,野食都好重要…記得當年影粟米片…係用白膠漿代替牛奶的~haha

假冰影凍飲~

回覆 5# micros
Very nice!

係屋企可以砌好多o野。
有時間可以試埋11點 ...
micros 發表於 2015-4-1 05:38

2點主﹐8點白紙補﹐11 點 highlight - Very Good

樓上D食物打燈好pro........... 詳細分析