[教學] d7100影景

小弟想預10k左右筆直學玩影景
d7100 岩唔岩?
如果機連鏡10K可以配咩鏡for影景?
麻煩各位教下小弟

d7100 岩唔岩?
麻煩各位教下小弟 ...
s0202512 發表於 9-4-2015 16:54

影景不如 D5300/D5500, 有反Mon, 後者更有 touch screen... 主要原因, 係影景好多時上腳架用 Live view 對焦, 有反Mon方便D

當然D7100亦勝任, 減左價既舊款較高階機身亦係好事........

師兄想影乜景呢?

d7100 岩唔岩?
麻煩各位教下小弟 ...
s0202512 發表於 2015-4-9 16:54

重7100?買7200 KIT 學住先 , 之後再買DX 12-24
Nikon D7200 with AF-S DX NIKKOR 18-140 f/3.5-5.6 G ED VR
$9,698 行貨價格   

樓主都好GHOST ACC 10年到現在先1POST @,@

影景不如 D5300/D5500, 有反Mon, 後者更有 touch screen... 主要原因, 係影景好多時上腳架用 Live view  ...
raisin 發表於 2015-4-9 16:57

想影下夜景同雲海等
本身未接觸過攝影
想買部好少少黎學

重7100?買7200 KIT 學住先 , 之後再買DX 12-24
Nikon D7200 with AF-S DX NIKKOR 18-140 f/3.5-5.6 G ED ...
NEO_HK 發表於 9-4-2015 16:59

7200 比起 7100有乜咁好?

主要就係深D既 buffer 同 wifi... 影景又唔特別需要姐~
https://photographylife.com/nikon-d7200-vs-d7100

想影下夜景同雲海等
本身未接觸過攝影
想買部好少少黎學
s0202512 發表於 9-4-2015 17:02

師兄個budget包唔包腳架? 影呢D野腳架比鏡頭更重要, 入門最少預2-3K...

D7100 $5.7k, 連kit鏡 18-105mm 就 $6.7K, 以價錢計, 呢枝kit入得過...

+ 腳架, 如小弟最近買既 Sirui N2204X... 約 $2.7K (或者淘寶買, 會平好多)

Nikon D7200 with AF-S DX NIKKOR 18-140 f/3.5-5.6 G ED ...
NEO_HK 發表於 2015-4-9 16:59

我有個fd同我講話d7200只係比d7100多左wifi
同咪佢個kit set唔岩影景
係唔係?

師兄個budget包唔包腳架? 影呢D野腳架比鏡頭更重要, 入門最少預2-3K...
raisin 發表於 2015-4-9 17:03

最好10k內包埋啦
不過over少少都ok既

我有個fd同我講話d7200只係比d7100多左wifi
同咪佢個kit set唔岩影景
係唔係? ...
s0202512 發表於 2015-4-9 17:03

都可以影景 , 18-140 焦距常用 , 有新買新 , D7200 EXPEED 4 影像處理引擎 / D7100 EXPEED 3 影像處理引擎 , 己經有好大分別 , 影景有時你未必行到去的地方可以ZOOM 到去就唔洗浪費腳力 , 學習過程中找到自己常用焦距先再買鏡 , 18-140 基本上冇問題 , 影相係睇你技術 , 唔係買器材送技術 , 某***打手吹到天上有地下冇又點 , 唔識影相給部1DX/D4S 都冇用

最好10k內包埋啦
不過over少少都ok既
s0202512 發表於 9-4-2015 17:05

影景通常會鍾意wide少少, 18mm有點不夠
但只係 $1K差價, 其實還好......... 遲D覺得唔夠再買鏡, 因為鏡頭唔平

如果買kit
D7100 kit (18-105) - $7000
Tripod - $2500
Total: $9500

如果唔買Kit
D7100 - $6000
Tripod - $2500
Tokina 12-28 f/4 - $4000 (或其他ultra wide zoom)
Nikon 55-200 VR - $1000
Total: $13500