如果係講緊影 Product 相,Canon 邊部機好d ?

心目中有三部 , 100D , 700D 同埋 EOS M3 。

唔影人,唔影風景,Budget 有限... 7000 有找都 ok 。

本身係初哥,邊玩邊學...  請教各師兄有無推介 ?

心目中有三部 , 100D , 700D 同埋 EOS M3 。

唔影人,唔影風景,Budget 有限... 7000 有找都 ok 。

本身 ...
風聆草 發表於 2015-4-17 02:00

70D(20MP 有無線閃光主控) 18-55 KIT / 750D(24MP / 高ISO比70D 好少少) 18-55 KIT , 兩部行貨街價約7000 左右 , 平就100D / 等EOS M3 行貨

唔同物件有唔同特性,打燈比較重要,用咩燈咩gel紙咩filter咩質地反光板等等
當然唔少得既係後期加工。

唔同物件有唔同特性,打燈比較重要,用咩燈咩gel紙咩filter咩質地反光板等等
當然唔少得既係後期加工。 ...
killuakam 發表於 2015-4-17 08:12

謝師兄指教,呢個我都要慢慢摸下,
以前係初哥,摸過朋友部 650D 之後覺得影相好爽...

70D(20MP 有無線閃光主控) 18-55 KIT / 750D(24MP / 高ISO比70D 好少少) 18-55 KIT , 兩部行貨街價約7000  ...
NEO_HK 發表於 2015-4-17 02:24

多謝師兄指教,因為乜野都唔識,所以好似買 100D 吸引d ...

到時真係上癮先再 Upgrade Body...

因為我唔會配d好重既鏡,100D 都岩晒我呢d 懶人...
不過 100D 都出左一段時間,而家會唔會太遲買...
價錢我見到有舖頭做三千中... 係咪價錢反映左 ?
到時如果真係出左部新,又係叫到七千再慢慢回落 ?

謝師兄指教,呢個我都要慢慢摸下,
以前係初哥,摸過朋友部 650D 之後覺得影相好爽... ...
風聆草 發表於 17-4-2015 09:33

除左上面講既打燈 (諗下要幾多枝閃燈, 用唔用gel/filter, 反光板, 柔光/反光傘, 閃燈架... 之類)

仲有相機用既腳架, 放product用既枱/背景之類...

不過入門應該買乜呢...

(其實小弟唔熟)

一般in house 影 product 機唔太重要,灯同其他野重要D。

最平果部, 留番d錢買鏡買燈買棚

影 Product EOS Utility 好有用
但要中級起碼兩位數機
至用到 .
由其運用疊焦時 .

影 Product EOS Utility 好有用
但要中級起碼兩位數機
至用到 .
由其運用疊焦時 . ...
naomi 發表於 2015-4-17 13:44

仲要focus stacking? 買支TS鏡算啦.