想換相機,睇中幾部,不過應該點揀

一般去旅行影下野,人同景乜都影下
有時會影下人跳舞
呢家諗緊幾部機
Canon 70D/6D,Nikon D7100/D7200/D610(?)
個人感覺Canon好似較好
不過6D佢個對招點唔多,聽講影運動唔太好
不過如果我只係幾個月影一次跳舞夠唔夠做?
定係有其他推薦?thx

的確 , 上面咁多部對焦最差應該倞6D , 連70D都比唔上 , 更莫講7D同7Dii , 如果6D不如7Dii , 影唔到畫質幾好都係得個講字

的確 , 上面咁多部對焦最差應該倞6D , 連70D都比唔上 , 更莫講7D同7Dii , 如果6D不如7Dii , 影唔到畫質幾好 ...
fredrace 發表於 17/4/2015 10:58 PM

https://www.youtube.com/watch?v=bOM4r1gxsbs

70D對焦可能好過D7100 ,用佢同6D比?

70d 對焦同連拍都好好
可以set自己追住個主體連射
等效焦距乘番1.6, 有好有唔好

70d 對焦同連拍都好好
可以set自己追住個主體連射
等效焦距乘番1.6, 有好有唔好 ...
cl7rken 發表於 2015-4-18 10:17

不過我睇過同D7100 比D畫質好似差D

回覆 5# barickcyli

其實睇你自己鍾意, 24:44 講左個key factor
連拍大家都有, 不過我nikon冇玩過
7fps vs 6 fps 差一張only

回覆  barickcyli

其實睇你自己鍾意, 24:44 講左個key factor
連拍大家都有, 不過我nikon冇玩過
7fps vs ...
cl7rken 發表於 2015-4-18 10:36

ok thx~
其實唔急買,好冇等7DII跌一跌價

CHING
你要先知道跳舞要點影
對付運動類 fps高係其中一項重要考慮
個埸景光暗 會否需要高階小小既對焦系統 (用手動對焦可無視)
自己本身有冇必要上全幅 (6D同D610係全幅)
對焦點, 對焦區域大小

不過最重要都係自己羅上手影完 睇下張相鐘五鐘意

CHING
你要先知道跳舞要點影
對付運動類 fps高係其中一項重要考慮
個埸景光暗 會否需要高階小小既對焦系 ...
mansam 發表於 2015-4-18 10:53

我知果兩部係FF機呀
同埋7DII有成10FPS 所以好冇諗埋呢部等遲少少跌價再入手

7D2出無幾耐唔會跌價住