請問一個 EOS M3 的問題

今日總算到手了 , 感覺良好 , 對焦速度絕對可以接受

不過想問下點開 "電子水平尺"

另外 canon remote 係唔係唔可以用定計拍攝的 ?

thanks

不過想問下點開 "電子水平尺"
另外 Canon remote 係唔係唔可以用定計拍攝的 ?
雷帝 發表於 2015-4-22 21:57

EOS M3英文說明書第87頁有教點開電子水平尺
Canon remote紅外線那種有個掣可以set即是或2秒。

題外話:點解咁多人唔識用部機唔會睇下說明書?

EOS M3英文說明書第87頁有教點開電子水平尺
Canon remote紅外線那種有個掣可以set即是或2秒。

題外話: ...
harryytm 發表於 2015-4-22 22:11

大部份人買電器產品都唔睇説明書,自己摸吓摸吓

按INFO(有四個不同畫面,其中一個)幾下就會見到

要改畫面顯示資料
入menu -》相機1 (shoot1)-》shooting information display-》display switching-》有1,2,3,4畫面揀-》INFO就可自定顯示資料在同一畫面上

記得display3淨得水平儀顯示,我將水平儀和其他有用資料顯示在display2同一版面上

按INFO(有四個不同畫面,其中一個)幾下就會見到

要改畫面顯示資料
入menu -》相機1 (shoot1)-》shootin ...
tolo2036 發表於 2015-4-22 22:23

M3個Menu用咗PowerShot既設計。

Timelapse iphone好似要俾錢買,Camera connect和remote衹做到基本功能
反而M1裝ML就有timelapse功能

M3個Menu用咗PowerShot既設計。
harryytm 發表於 2015-4-22 22:24

我以前用powershot S90,所以我都好想用幾個滑輪改曬光圈,iso,EV+-,一係用曬touch mon, 多過用實體轉盤,不過爲咗就EVF,又要就專業拍友,而家咪再適應過

我以前用powershot S90,所以我都好想用幾個滑輪改曬光圈,iso,EV+-,一係用曬touch mon, 多過用實 ...
tolo2036 發表於 2015-4-22 22:37

我覺得PowerShot個設計好過EOS個設計,比較人性化啲。

我覺得PowerShot個設計好過EOS個設計,比較人性化啲。
harryytm 發表於 2015-4-22 22:50

M3個設計好似百分百為你而設,實體轉盤,很少touch mon功能,有EVF.....100%啱你...
我諗你都係想睇埋M3高iso表現和降價就會升級了。

第87頁有教點開電子水平尺

題外話:點解咁多人唔識用 ...
harryytm 發表於 2015-4-22 22:11

C記Menu都算簡單易明,變化又唔多,用開C記DC,唔睇manual都摸到曬!
反而以前用P記LX3,睇埋manual都唔太識用,公司同事直頭攞返幾年前嘅C記舊機用,都唔肯用部P記新機....部機老細買當然ma到飛起