一家大細去旅行. 應唔應帶腳架??

來緊會去歐洲幾國2週遊. 帶唔帶腳架去好.. 要帶多多2kg野. 諗爆頭了.
大部份日間時間同景點都用唔到. 但又好想影下夜影或郊野無乜光害的星空...

來緊會去歐洲幾國2週遊. 帶唔帶腳架去好.. 要帶多多2kg野. 諗爆頭了.
大部份日間時間同景點都用唔到. 但又 ...
MirageKnight 發表於 2015-4-26 03:59

買枝輕啲既,不過有冇時間比你咁影? 比著我就唔帶。。。

帶部輕便機加八爪魚腳  攪掂!

買枝輕啲既,不過有冇時間比你咁影? 比著我就唔帶。。。
我係小魚兒 發表於 2015-4-26 08:03

唔係跟團. 時間自已編. 可以好"hea".

唔係跟團. 時間自已編. 可以好"hea".
MirageKnight 發表於 2015-4-26 12:49

HEA 唔係你話事 係你太太同你仔女話事....你冇可能放佢地係酒店 你出街影相AR....
影得太夜 你聽日又趕唔到行程 又轉機飛/坐火車果D
有時間休息下好過...冇你想像中咁輕鬆的....
除非你影北極光...
同埋可以考慮下用當地現場既野, 例如欄杆, 椅子黎幫手影

Just point and shoot。。。。。make sure it`s in focus。。。the rest can be fine tuned later。。。。

HEA 唔係你話事 係你太太同你仔女話事....你冇可能放佢地係酒店 你出街影相AR....
影得太夜 你聽日 ...
我係小魚兒 發表於 2015-4-26 12:59

都啱. 因為大部份歐洲地區一到夏天. 成夜晚8,9點先日落... 今次唔係去北歐加上係夏天. 同極光無綠. 除非係太陽耀斑超超級大爆發.

唯有好似叧一位咁講. 帶個八爪魚去.

大部份日間時間同景點都用唔到. 但又 ...
MirageKnight 發表於 2015-4-26 03:59

Dunno what kind of photo equipment you are using.  I've switched from crazy heavy Nikon FF to super-mini Panasonic GM1 for the sake of portability.   As such, I can grab a super light and mini tripod as and when required.

安排到時間影既話, 都可以帶既. 而且你想影郊野無乜光害的星空.

我會帶,自拍影下家庭照都好