[分享感受] 終於有用家講出用SONY A7既好處...

好多人都唔明!! 由其果D 攝影大師兄!!

以下係DCFEVER 其中一位師兄的感想

以往成日都比啲老手問做乜用SONY。佢地用慣左大機(呢班老手又多數係用NIKON的,對單反有特別既情誼,其實講真NIKON開始走緊下坡了,出親既機多數出事,題外話啦),班老手又點會知對我呢啲新手黎講,重量有幾重要,根本就係帶出去影同唔帶出去影既分別。其實我都係C家轉過黎,我覺得SONY預設既色係有少少怪,但好多野都可以調,而且佢地大部分都認為之前SONY單反既半透鏡技術係歪道,而影响左對SONY的印像。其實A7出左之後,除左對焦速度,大部份FF單反機做到既野,A7都做到,而且輕差不多一半,仲想點?今年SONY四鏡一齊出,希望SONY再出多啲平民鏡,唔好成日出蔡司,造福人群!邊有可能下下買蔡鏡架。

我睇到之後非常感動!!

另一位師兄

我拎左佢黎試,第一個感覺就係輕~輕~輕~!! 我個人覺得用得A7系列嘅朋友,某程度上都係受夠傳統單反嘅重量,所以輕其實真係幾重要架!!係S記未為FE出真正嘅餅鏡前,200G重量我覺得已經算係咁!!

重量根本就好重要
如果中片幅又可以出到A7R咁細咁輕既話 只要價錢合理, 我一定會買
唔好再同我講咩1DXs
我連RED都用過黎拍片, 就深深明白輕係重要...
唔係點會出M4/3,
1吋感光1吋強...
希望無反可以征服更多人既心, 令佢地明白
日日拿幾KG單反出街 遲早會SAY BYE 依個大道理!!

你喜歡用咩機就咩機...

我都係由600D開始轉.
但買A7II時.都拎過6D
覺我好似差唔多重.

輕細,一早征服左我嘅心

輕細,一早征服左我嘅心
manman1998 發表於 2015-4-26 12:20

雖然你呢兩部係輕細,畫質又好,但始終唔係Full Frame機

回覆 5# aichun

鞋... 要妥協

輕細,一早征服左我嘅心
manman1998 發表於 2015-4-26 12:20

你部係M2 定M1?
快D換M3 LA....

雖然你呢兩部係輕細,畫質又好,但始終唔係Full Frame機
aichun 發表於 2015-4-26 12:27

SONY FF機 都未出到餅鏡...真係要妥協啦...唉

回覆 7# 我係小魚兒

近乎冇時間玩,慢慢唔遲... M1來

回覆  aichun

鞋... 要妥協
manman1998 發表於 2015-4-26 12:30

我真係好想Canon爭氣d,出部無反Full Frame
但我諗有排等,皆因主要死敵都未有動作,Canon又點會有動力出吖