[教學] 初入無反 求少少意見

我本身用開Nikon既 耐左都想換下
宜家打算用8000-9000買部無反連等效~50mm定焦
主要影飲飲食食, 女朋友同旅行相
想可以輕身D, 方便袋入袋
有無咩好推薦
初步見到 X-T1 同 A7 都好似幾吸引
定應該睇下 A6000/M3?

P.S. 我想可以用返其中兩支Nikon鏡頭, Nikon AF 180mm F2.8, Nikon 85mm F1.8D

我本身用開Nikon既 耐左都想換下
宜家打算用8000-9000買部無反
主要影飲飲食食, 女朋友同旅行相
想可以輕身 ...
longlong240 發表於 27-4-2015 17:38

Nikon 1 點睇? J5, V3 或其他... 用Nikon鏡可AF
(180x2.7 = 486mm, 85x2.7 = 229mm...)

只要淺景深同聞相唔係師兄首要條件, 問題應該唔大

如果係的話, 師兄講果D系統 (E, FE, X, EF-M) 裡面, 應該係 X 同 EF-M D鏡比較輕同細... EF-M 最好當然係M3同果幾枝鏡... X就好多機/鏡揀, XT1都唔嫌大咪XT1囉~

所有無反系統, 透過合適轉接頭, 都至少可以手動玩Nikon鏡的

Nikon 1 枝 50mm標頭: http://www.sansmirror.com/lenses ... 185mm-f18-lens.html

我用開Canon 機,貪佢有免費原廠RAW 軟件,比我買我會揀M3+EF-M 22出街,不過最近無收入加上已經有部初代M+22仲未玩盡所以遲啲先。

Sony 機畫質同低光表現唔錯,不過以我所知FE 鏡比較少。

回覆 2# raisin

一乘 2.7 立刻變望遠鏡 Nikon 1 試過 但係個設計超級唔就手
自動對焦唔需要, 因為習慣手動
不過M3會唔會慢過其他無反
因為好似N同C D無反都發展得好Hea...

回覆  raisin

一乘 2.7 立刻變望遠鏡  Nikon 1 試過 但係個設計超級唔就手
自動對焦唔需要, 因為習 ...
longlong240 發表於 2015-4-27 17:50

YouTube 有片EOS M用EF 85mm f/1.8 USM既速度OK 。

如果想支 nikon 180 同 85 焦距唔變,要買返 FF無反喎。你不如等 nikon出 ff無反。

用 sony a7 接到同焦距唔變,但無咗 af。

via HKEPC Reader for Android

回覆  raisin

一乘 2.7 立刻變望遠鏡  Nikon 1 試過 但係個設計超級唔就手
longlong240 發表於 27-4-2015 17:50

呢個版好多M3開心用家... 操作速度可以問下佢地

N就係以速度為賣點, 操控應該一代比一代好... 係睇師兄接唔接受到佢D缺點姐 @@

如果想支 nikon 180 同 85 焦距唔變,要買返 FF無反喎。你不如等 nikon出 ff無反。

用 sony a7 接到同焦距 ...
Indiana 發表於 27-4-2015 17:53

你要樓主等到2046?

買部A7 +接環解決晒...

回覆  raisin

longlong240 發表於 27-4-2015 17:50

如果師兄講AF速度... 應該會
我估係咁排: N>O>P>A6000>XT1>M3...

M3 無等效50mm定焦, 只有 22mm f/2.8, 或用接環用 EF 35mm f/2...
X 就有35mm f/1.4
E 有 35mm f/1.8
FE 有 55mm f/1.8
1 有 18.5mm f/1.8
M43 有 Zuiko 25mm f/1.8, 假奶 25mm f/1.4等等