新手想買eos m3 求指教

經過一番思量 都係買無反eos m3
我希望body係行貨   鏡 配件 可以二手/水
有幾個問題想問

1  假設用同等級數鏡頭(ef-m  vs  ef/efs) m3影出黎既質素係唔係同aps-c單反 一樣??
2  m3機身 用接環玩ef鏡:
(a)成像會唔會差左? (b)自動對焦會唔會變龜速?? (c) 連副廠鏡都可以用??完全冇限制??

3. 香港有冇得淨係買粒水貨evf  因為行貨好貴

4. 點解price . com 賣eos m3 body仲貴過官方價

有幾個問題想問

1  假設用同等級數鏡頭(ef-m  vs  ef/efs) m3影出黎既質素係唔係同aps-c單反 一樣??
2  m3機身 用接環玩ef鏡:
(a)成像會唔會差左? (b)自動對焦會唔會變龜速?? (c) 連副廠鏡都可以用??完全冇限制??

3. 香港有冇得淨係買粒水貨evf  因為行貨好貴

4. 點解price . com 賣eos m3 body仲貴過官方價
elroy00 發表於 2015-4-28 21:51

你所指既同級係指咩?以我對同級既定義係包含鏡身大細,最大光圈和焦距
EF-M等於細版EF-S,畫質同EF-S差不遠,但輕便上已經贏EF-S鏡,尤其支EF-M 22mm,最大光圈和大小上都贏相似的EF-S 24mm(細好多和光圈多一級)

EF-EFM接環中間無任何鏡片,同EF、EF-S鏡喺APS-C單反嘅畫質無分別(Body既畫質另計)。

自動對焦速度要睇你支鏡用咩對焦摩打,STM摩打係最配合,其次係USM。

Youtube上面有人M3用副廠鏡,似乎無限制。

3、4唔識答你,其他師兄會清楚啲。

有幾個問題想問

1  假設用同等級 ...
elroy00 發表於 2015-4-28 21:51

有tamron某些鏡唔夾, 永諾閃光燈某些型號祗用到manual mode, auto唔得

3. 尖沙咀有間姓氏相機, 幾老實, 價不是最平, 有一年保, 你可以打電話問價, 點保.......
http://www.price.com.hk/product.php?p=191616

回覆 1# elroy00

回答 4  :  因為官方無現貨 , 出面有貨 , 所以就會貴一 , 二百元.

水貨只有 日文 , 英文

回答3 : 水貨獨立買$1300,body加EVF+$1000, kit set加EVF+$900
#3講那間舖

Found no AF with Tamron 150-600mm VC ....

Found no AF with Tamron 150-600mm VC ....
smalldicky 發表於 2015-5-2 21:15

Same issue on EOS 750D∕EOS 760D with Hybrid CMOS AF III.
http://digiphoto.techbang.com/po ... gma-and-tamron-lens

請問下我影小朋友比較多, 有無需要用到個EVF.  謝謝

請問下我影小朋友比較多, 有無需要用到個EVF.  謝謝
奇雲 發表於 2015-5-6 14:09

有沒需要睇你點用,反mon很多時候已經有好大幫助。

回覆 8# 奇雲

如果用開DC, 電話咁影.  EVF 冇用, 特別糸用AF 對焦.  

但戶外強光下, 用手動對焦, EVF 就幾好.

不過, 唔知用左EVF+ AF 對焦會不會快過 liveview + AF?