對Nikon 1的感覺

Nikon在2011發表Nikon 1 V1, 當時超高興, 以為手上既AF-S/AF-D有新出路(加個FT-1搞掂).  之後發現係1" Sensor(失望), 但仍然希望有奇蹟(希望processing engine可以去補救).  由V1, V2到V3(對J冇興趣), 影像質素的改進程度幾乎係next to zero.

我想要既係好簡單
1.我喜歡聞相(1:1 magnification). 我喜歡比較sharp既相片. 但sharp得黎要有影像質素, 要有detail.
2.可用(可以放心常用果種)ISO至少到1600
3.其它野, 基本功能可以, 無需搞咁多花腎

Nikon喺mirrorless方面的發展我覺得係...好失望.  Sony/Panasonic 1" Sensor影像質素做得好過佢, 其它APS-C及M4/3無反更加超班.  由Canon (DSLR入門級到1系, 用左十幾年)轉會到Nikon, 用左佢既DSLR FF超過6年, 某程度上算係Nikon死忠. 佢既DSLR好得, 但佢既無反就 ... 咪搞. 除非有奇蹟出現 ...

我知道呢度Nikon 1用戶群少得可憐, 應該冇乜feedback

小圈子果邊有一個
同埋Nikon 1 仲大部過GM1 / GF7
但感光元件就....唉

小圈子果邊有一個
同埋Nikon 1 仲大部過GM1 / GF7
但感光元件就....唉
我係小魚兒 發表於 2015-4-30 16:55

小圈子果邊有一個 ... 唔通講緊QE乜乜

Nikon在2011發表Nikon 1 V1, 當時超高興, 以為手上既AF-S/AF-D有新出路(加個FT-1搞掂).  之後發現係1" Sens ...
pc1668 發表於 30-4-2015 16:34

聞相真係... 大底先俾到........ 1系只係玩速度

唯有等傳聞中既Nikon FF mirrorless... (好似話2015底-2016會出喎)

唯有等傳聞中既Nikon FF mirrorless... (好似話2015 ...
raisin 發表於 2015-4-30 17:01

要聞相用printer print 出來就得.

小圈子果邊有一個 ... 唔通講緊QE乜乜
pc1668 發表於 2015-4-30 17:00

正解...冇記錯佢用緊V1 定J1

要聞相用printer print 出來就得.
calvin83 發表於 2015-4-30 17:03

唯有等傳聞中既Nikon FF mirrorless... (好似話2015 ...

5DS 幫到你地-3-

5DS 幫到你地-3-
我係小魚兒 發表於 30-4-2015 17:05

妖, 單反得既樓主就唔使出呢個post啦...

好明顯講緊無反吧 @@ (好似係)

聞相 ... 其實唔少APS-C / M4/3無反都免強可以, FF當然更佳.
傳聞中既Nikon FF mirrorless, 肯定好貴(我估), 結果都係無競爭力