新手玩冇反,應該配咩 lens 好?

終於決定左買 Sony A5100
好多人都話行貨body + 水貨 lens

做過少少 research,$3000 買到兩支:
Wide 定:Sigma 19mm F2.8 EX DN $980 or Sony SEL16F28 $1980
Tele 變:Sony SEL55210 $1200

如果一支玩晒:(好大支 ...)
Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM $2280
Sony SEL18200 冇錢買 ...

應該點揀好?

y唔用返枝16-50?
你主要影咩?

買16-50 kit,色盲19唔湯唔水,16餅就算吧啦,用kit鏡又係餅,16mm都係差半級光圈,16定連輕巧都輸埋

via HKEPC Reader for OnePlus

18105G

y唔用返枝16-50?
你主要影咩?
我係小魚兒 發表於 2015-5-2 22:39

光圈細d

冇主要,乜都影 ...

買16-50 kit,色盲19唔湯唔水,16餅就算吧啦,用kit鏡又係餅,16mm都係差半級光圈,16定連輕巧都輸埋 :titte ...
king3 發表於 2015-5-2 22:42

16f28 67g 餅得多 ...
1650 116g

有冇大光圈好介紹?
SEL50F18?

18105G
NPNT 發表於 2015-5-2 22:53

呢支水貨都差唔多 $4k ...

我上網幾左咁耐,個個都話唔要支 1650 ...
點解你地又話 1650 先啱?

我上網幾左咁耐,個個都話唔要支 1650 ...
點解你地又話 1650 先啱?
fatdog 發表於 2015-5-2 23:17

支鏡邊位成像支鏡唔得, 但因為輕便好用+對焦快.

支鏡邊位成像支鏡唔得, 但因為輕便好用+對焦快.
calvin83 發表於 2015-5-2 23:20

咁再上替代係咩?