選擇睇RAW用的Windows Tablet

Windows Tablet行到Windows Program又有高PPI的Mon仲可以Touch,考慮緊買部細尺寸Tablet行DPP3/4或Lightroom開RAW,但唔知咩CPU先夠,有無師兄有WIndows Tablet試過開RAW速度如何?見到有啲大陸Windows Tablet2000有找用4核Atom唔知夠唔夠?

唔好玩啦~用TAB 因為CPU慢 會LAG得好HIGH...........
我部AMD APU開6D RAW都慢...............
而且又唔會用PS
TAB開JPG就夠 無必要開RAW (我習慣影RAW加JPG JPG就隨時WIFI番去手機/TAB)

唔好玩啦~用TAB 因為CPU慢 會LAG得好HIGH...........
我部AMD APU開6D RAW都慢...............
而且又唔會 ...
京 發表於 2015-5-4 17:47

師兄部Tab用咩U幾多RAM,開RAW慢到咩程度?

其實想揾個細過22"有300PPI以上嘅Mon除咗Tablet仲有咩辦法?

我而家個Mon大約只有100PPI

其實想揾個細過22"有300PPI以上嘅Mon除咗Tablet仲有咩辦法?

我而家個Mon大約只有100PPI ...
harryytm 發表於 4-5-2015 17:54

除左tablet仲有notebook...

我而家個Mon大約只有100PPI ...
harryytm 發表於 2015-5-4 17:54

22"有300PPI以上嘅Mon除咗Tablet仲有咩辦法

MICROSOFT SURFACE PRO 3 I7  256G SSD 8GB RAM 12" 2160 x 1440 MON

除左tablet仲有notebook...
raisin 發表於 2015-5-4 17:55

有無好介紹?

有無好介紹?
harryytm 發表於 4-5-2015 18:13

上面部SP3啦, MBP Retina la, Lenovo, Acer, Dell, Toshiba 之類都有~

咁你開Raw最緊要都係CPU (i7最好, i5都OK... 另外睇時脈) RAM夠 (8GB?), SSD夠大... (240GB+)... 特定型號就無啦, 睇自己需要啦

Raw齋睇唔搞有乜為

Raw齋睇唔搞有乜為
killuakam 發表於 4-5-2015 18:23

佢用得DPP開就可以搞埋架啦, 差在快定慢姐
Tablet係用超低電壓CPU, 就算i5都唔方快...