想問一下大約三千元的細機

有朋友想用來影下bb
佢唔太識相機
以我覺得愈簡單同靚就ok
以我不太update 的記憶大約三千元既簡單細機係咪sony rx100 應係最高價性比了?
唔駛要換鏡呢
但sony rx 100 好似出左三代 , 其實係咪差好遠?
又有冇其他機好介紹?

謝謝大家

RX100好好用,不過唔知依家有無行貨賣,畢竟係三年前既型號。
RX100 III規格更好,但對於唔識相機既人黎講,主要區別都係多左個反Mon,而且RX100 III應該遠超過$3000。

RX100好好用,不過唔知依家有無行貨賣,畢竟係三年前既型號。
RX100 III規格更好,但對於唔識相機既人黎講 ...
leave 發表於 2015-5-5 21:38

我就係覺得 rx100 iii 太貴了.....其實咁貴真係大把選擇....
不過題外話有d師兄話見到 kit 裝 gf7 竟可以3100 水貨價......
都係幾平下.....唔知邊到睇到.........
因為我知佢其實係gx7 的弱化版
我本身有用gx7 其實畫質相當唔錯!! 所以3100 水貨真係有得諗呢

我就係覺得 rx100 iii 太貴了.....其實咁貴真係大把選擇....
不過題外話有d師兄話見到 kit 裝 gf7 竟可以 ...
SIFAI 發表於 2015-5-5 21:42

你有GX7 做咩要買GF7?

你有GX7 做咩要買GF7?
我係小魚兒 發表於 2015-5-5 22:35

我唔買啦
係我幫朋友問的

我唔買啦
係我幫朋友問的
SIFAI 發表於 2015-5-5 23:06

OH...慣左...我朋友就是你LOL...
影BB 大光圈重要D 佢會唔會買鏡先?

3千蚊DC影 BB,而又冇技術的話,應該同iPhone 6 Plus分別唔大。

3千蚊DC影 BB,而又冇技術的話,應該同iPhone 6 Plus分別唔大。
XexeX 發表於 2015-5-6 10:10

3000蚊?ip6+幾時降咗咁多價?
不過都認同用部ip6+影好過,隨時隨地都可以攞出嚟影相。又無需另外增加負重,帶個BB出街已經有太多嘢要帶啦。慳番10罐奶粉錢吧啦,起碼可以俾BB食多四五個月。

回覆 9# leon99

又唔係叫樓主3千蚊買部iPhone,可能樓主全家都用緊iPhone 6 Plus呢。

只係想講,3千蚊買部DC仔其實同電話影相分別唔大,不如留番D錢買奶粉好過。