新手想買無反及拍片一問 求指教!!!!!!

一直用開LX5, 但壞左所以想買過一部相機.  (大概$4500左右有全套)

主要街拍,影風景,自拍.

希望對焦速度,畫質等都有升級,,而且機身輕巧細部(因為擔心太大部令我唔想帶出街..)
仲有係可以SET唔要快門聲....

同時我又好鍾意拍片紀錄下生活,亦想拍片影旅行風景.
我睇過YOUTUBE既VIDEO SAMPLE, 發現好似PANASONIC/SONY既無反拍出黎清過OLYMPUS .
不過問電器鋪職員就話部部拍出黎都係一樣,1080P. 但係我又唔係好肯定..

有考慮過RX100M3,LX100, 但係身邊玩相機既朋友話無反畫質好好多而且機身又細,仲可以換鏡頭.
不過我又唔係好想玩鏡頭,因為我知係無盡頭..而且去旅行/出街都唔會帶額外鏡頭,
所以即使買無反,最多只會買1-2鏡頭(例如定焦鏡) / 問人借(佢無反用GX1)...

而無反既話我覺得EPL7,GM5,A5100,EP5呢幾部都好似幾岩我要求.

希望各位師兄師姐可以幫幫忙 比D意見我.
無限感激!!!!!!!!

買部GF7 咪得...水貨 3100左右~
反正LX5 都係P記出 你一定用得慣

我係小魚兒 發表於 2015-5-7 00:48

魚大導講得好!

一機到位: 水貨Panasonic FZ1000!!

我係小魚兒 發表於 2015-5-7 00:48

唔該師姐(?)

我都有諗過呢部, 但係佢好少制比我SET 野.....
而且我其實幾鍾意EPL7個樣

但係如果性能方面EPL7 / GF7 比較好? (我指拍片,畫質)

THANKS!!!!!!!

一機到位: 水貨Panasonic FZ1000!!
ahshing 發表於 2015-5-7 00:58

唔該師兄....不過呢部太大了..

唔該師姐(?)

我都有諗過呢部, 但係佢好少制比我SET 野.....
而且我其實幾鍾意EPL7個樣

但係如果性 ...
oiwa15 發表於 2015-5-7 01:06

拍片一定係P記好....O記雖然依期改進左D...不過都係差過P記
你要SET D咩? 覺得少製 整部G6
2手仲平

拍片一定係P記好....O記雖然依期改進左D...不過都係差過P記
你要SET D咩? 覺得少製 整部G6
2手仲平 ...
我係小魚兒 發表於 2015-5-7 01:10

唔該哂

其實都係用M MODE時SET下野.

G6 太大了..

唔該哂

G6 太大了..
oiwa15 發表於 2015-5-7 18:19

Gm1啦,拍片有得set m mode, wb,濾鏡都可以用埋,1232+20mm都已經好好用。

唔該哂

G6 太大了..
oiwa15 發表於 7-5-2015 18:19

聽小魚師姐(?)講啦, P記拍片真係好過O記, 如果功能上有要求, 就唔好俾外形迷惑了...

而拍片既操控...
師兄會AF定MF? (MF可以做多好多效果)
會唔會用腳架? (手持拍片... 好難拍得好)

仲有樓上講既white balance, 濾鏡...

(利申: 唔識拍片, 只係將睇過既野拋出來)