揀邊部Pan記機好?

想買部輕巧換鏡相機去旅行用, 得閒都會用黎同玩具影吓相, 睇過啲review話Pan記相機質素唔錯, 但見到以下3部機好似差不多咁, 請問3部機有何分別? 當中哪部質素較好?

DMC-GF7
http://www.panasonic.com.hk/chin ... amera/dmc-gf7k.aspx

DMC-GM1
http://www.panasonic.com.hk/chin ... amera/dmc-gm1k.aspx

DMC-GX7
http://www.panasonic.com.hk/chin ... amera/dmc-gx7c.aspx

想買部輕巧換鏡相機去旅行用, 得閒都會用黎同玩具影吓相, 睇過啲review話Pan記相機質素唔錯, 但見到以下3部 ...
hsblawkee 發表於 2015-5-7 17:42

三部既影像質素都非常接近,3部定位都唔同既
gx7有 EVF,反mon,防手震,功能上豐富d
GM1你可以簡單d睇做冇左EVF,反mon,防手震既GX7,最輕最細部
GF7就入門,有反mon,自拍機,大部gm1
GM1而家仲平過GF7

玩得換鏡機就緊係要買下d鏡黎用,m43 d鏡幾好架。

pc1668快來落毒

部部都係用同一CMOS,畫汁冇大分別
睇功能價錢邊樣岩自己
利申:我有G6,GM1

其實差唔多...都係M4/3 分別唔大...
仲要同牌子~
簡單D, 信我, 睇樣LA....
你覺得邊部令 就買邊部!
反正3部插15 F1.8 應該都影到好多令相

想買部輕巧換鏡相機去旅行用, 得閒都會用黎同玩具影吓相, 睇過啲review話Pan記相機質素唔錯, 但見到以下3部 ...
hsblawkee 發表於 2015-5-7 17:42

三部既影像質素都非常接近,3部定位都唔同既
gx7有 EVF,反mon,防手震,功能上豐富d
GM1你可以簡單d睇做冇左EVF,反mon,防手震既GX7,最輕最細部
GF7就入門,有反mon,自拍機,大部gm1
GM1而家仲平過GF7

玩得換鏡機就緊係要買下d鏡黎用,m43 d鏡幾好架。

pc1668快來落毒
killuakam 發表於 2015-5-7 18:03

黎喇

三部用相同的sensor, 影像質素非常接近

GX7 - Pan記首部內置防震, 鎂合金機身, 比較重, 機身(含電池)402g, made in Japan
GM1 - 鎂合金機身, 超輕極細(佢係暫時全球最細的M4/3), 機身(含電池)204g, made in China
GF7 - selfie 首選, 塑料機身, 機身(含電池)266g, made in China

枝12-32kit鏡70g, 即係GM1 kit set只係274g

我用開DSLR FF(機+鏡 16XXg ) ...

我要極細+鎂合金機身+靚仔, 所以揀GM1  

我個人對Pan記M4/3的質素好滿意

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

部部都係用同一CMOS,畫汁冇大分別
睇功能價錢邊樣岩自己
利申:我有G6,GM1 ...
必思 發表於 2015-5-7 21:32

rumour, rumour, G7 (4K video, this and that) is on the way ...

我買了 GM1
好滿意
iso3200都可用
GX7比較大部,玩M43都係想細d,咁大部大如買S記A6000

我買了 GM1
好滿意
iso3200都可用
GX7比較大部,玩M43都係想細d,咁大部大如買S記A6000 ...
真革新 發表於 2015-5-8 11:02

ISO 3200 咁勁...@@? 你用咩鏡? 放FB JA?

ISO 3200 咁勁...@@? 你用咩鏡? 放FB JA?
我係小魚兒 發表於 8-5-2015 11:52

相信印相唔太大張都無問題的....

c hing 有冇d iso 3200嘅相分享下