落雨影相無知一問

是源早兩個月有個2-day戶外event, 咁啱第一日落雨仲要係好大雨, 但因為係大型event, 無得改期而好多參加者都有嚟, 所以cameraman 一定要出.

問題就係橫風橫雨( 穿雨衣/擔遮都濕), 仲要係戶外, 我見D 攝影師無遮無掩部機就走去影, 平時見大家都好注重防潮, 而家佢地部機中曬雨水, 唔怕咩?

是源早兩個月有個2-day戶外event, 咁啱第一日落雨仲要係好大雨, 但因為係大型event, 無得改期而好多參加者 ...
kimyiu1029 發表於 11-5-2015 14:28

好多單反機鏡有防滲漏設計 (當然都唔浸得水)

用後要整返乾裡裡外外就無問題, 但唔會太影響影相過程, 亦無咁易壞機

防潮係另一回事, 防潮主要係為左長時間儲存時防霉...

落兩影, 機/鏡/filter 最好都至少都要係 weather seal/splash-proof 的, 否則...

是源早兩個月有個2-day戶外event, 咁啱第一日落雨仲要係好大雨, 但因為係大型event, 無得改期而好多參加者 ...
kimyiu1029 發表於 2015-5-11 14:28

開工既野,橫風橫雨都要做架大佬…
閃光燈套個膠袋,機身膠袋套住,前面 filter 位用 step up ring 轉穿個膠袋
b+w filter 邊位唔會入水,平 filter 我試過漏水入去 sosad

閃光燈套個膠袋,機身膠袋套住,前面 filter 位用 step up ring ...
anonymoushk 發表於 11-5-2015 15:17

樓主話 "見D 攝影師無遮無掩部機就走去影"

樓主話 "見D 攝影師無遮無掩部機就走去影"
raisin 發表於 2015-5-11 15:23

我琴晚影車都係裸機
淋雨反而個人嚴重過部機…   

D機多多少少有防滴設計,用完抹乾,返到去吹吹乾之後入櫃就得

落雨無去旅行時出入冷暖交替既地方咁大鑊

當然有膠袋既套一套叫好過無,無都無辦法

閃光燈套個膠袋,機身膠袋套住,前面 filter 位用 step up ring 轉穿個膠袋
b+w filter 邊位唔會入水,平 filter 我試過漏水入去 sosad
anonymoushk 發表於 2015-5-11 15:17

唔好買二手記者/開工機係常識

"平 filter 我試過漏水入去"    例如

用緊 marumi dhg / hoya pro1 / hoya hmc 等 ... "平" filter

唔好買二手記者/開工機係常識
pc1668 發表於 2015-5-11 15:49

但係好多人剩係睇價錢.

kimyiu1029 發表於 2015-5-11 14:28

好多單反機鏡有防滲漏設計 (當然都唔浸得水)

用後要整返乾裡裡外外就無問題, 但唔會太影響影相過程, 亦 ...
raisin 發表於 2015-5-11 14:38

如果機鏡有weather sealed(要加埋filter/hood)一般冇問題.  實地試過, 暴雪(零下十幾度)/大雨 冇問題
冇weather sealed嘅話, 無遮無掩部機就走去影, 製唔過 ... (講緊自己錢買)

冇錯, 當然都唔浸得水

ps. filter 只用普通 Marumi DHG / Hoya Pro1 digital Lens Protect

但係好多人剩係睇價錢.
calvin83 發表於 2015-5-11 15:50

好易hi野