相機防潮問題

電子防潮箱太大,請問相機擺屋企有咩其他方法防潮?或者令cam bag防潮?又或者邊度有細嘅電子防潮箱?
用黎放一部機+18-55+55-250,唔該各位

買個密封箱($200),放啲白色一包包嘅Silica Gel($30)入去,又或者正方透明膠盒那種都得($30),再加個濕度計($100)入去就用得。

以下係我放鏡頭個密封箱,長期Keep住濕度40%。

當抽濕抽到變咗粉紅/橙色放入微波爐叮翻做藍色又用得返。

另外唔驚"中國的會爆炸"的話,可以用那些強國製既電子防潮卡(我就唔敢用啦)。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

每個禮拜拎部機出街影相一次, 應該唔太需要防潮箱掛 @@

每個禮拜拎部機出街影相一次, 應該唔太需要防潮箱掛 @@
raisin 發表於 2015-5-14 09:17

that's true

我用紅A密封盒 + 萬得福電子再生吸濕卡(small size) + 少量用完即棄防潮珠(silica gel). 濕度長期Keep住40%.

我冇微波爐, 所以唔會用果啲要翻叮既防潮珠

另外唔驚"中國的會爆炸"的話,可以用那些強國製既電子防潮卡(我就唔敢用啦)。
harryytm 發表於 2015-5-14 00:17

電子防潮卡...會爆炸

unbelievable  

我用左6年有多 (衣櫃 及 紅A密封盒) ...

另外, 亦有用 Green & White (made in Taiwan)

40%

唔係5x%左右最好

電子防潮卡...會爆炸

unbelievable  

我用左6年有多 (衣櫃 及 紅A密封盒) ...

另外, ...
pc1668 發表於 2015-5-14 15:23

台灣是台灣,不是強國,我對MIT的有信心。

說起我倒覺得很奇怪,大家都是華人,怎麼海的一邊產的只懂抄襲而且會爆炸,而另一邊產的就真的是自行研發且暢銷全球,話說100D同埋堆EF-M鏡全部都係MIT,品質同MIJ有得比。

台灣是台灣,不是強國,我對MIT的有信心。

說起我倒覺得很奇怪,大家都是華人,怎麼海的一邊產的只懂抄 ...
harryytm 發表於 14-5-2015 15:57

如果只講工廠, MIC都有好產品既..........

不過始終無乜 (if any) 有質素既大陸本土生產商