更新......... $25000預算買邊部單鏡相機好!!!!CANON相機連鏡頭

20000預算買邊部單鏡相機好!!!!CANON相機連鏡頭

主要去各大動漫節影相

買CANON 6D 好嗎??? 請俾意見...............
定係等5d3跌價

N年冇用相機了(已賣掉),係一個新個下的新手....

..................................................................................................................................
更新 26/5/2015

Canon EOS 5D Mark III + Tamron SP 24-70mm F/2.8  A007  大約$25000
.........大家點睇

如果預$25000.大家有咩推介???

唔知你相影邊類相. 一般係 FF機+閃燈+支24-70 2.8 同其他配件. 用熟後視情况加支長焦或大光圈定焦等.

好似冇得揀

Canon 6d
24-70 f4
600 閃光燈

20000預算買邊部單鏡相機好!!!!CANON相機連鏡頭

主要去各大動漫節影相

買CANON 6D 好嗎??? 請俾意見..... ...
tonyma881226 發表於 2015-5-14 22:56

如果想對焦爽快就5D3
如果畫質優先就6D

唔一定要Canon既話—可以考慮Sony FF無反,不過性價比高既鏡唔多。

其實nikon 有部d750都幾好
可以留意下 (不過我用緊6d)

其實nikon 有部d750都幾好
可以留意下 (不過我用緊6d)
kenndy2002 發表於 15-5-2015 02:35

同6D差唔多錢但對焦系統好D既D610如何?

不過主打影人的話, 用Canon出Canon色, 無死...
6D畫質應無話可說... 24-70 f/2.8 或 f/4, 閃燈...  正路
對焦重要, 又要budget內, 70D或7D2亦未嘗不可, 畫質相信一D都唔差... 配枝副廠17-50 f/2.8

6D+24-70 f2.8 好似over 20k
5d3 + 24-70 f4 又係 over 20k

within budget 又ff 係得 6d + 24-70 f4, 燈可以遲d先買

回覆 7# cl7rken
可能我一開始就用定焦鏡,所以覺得定焦鏡好過zoom。

回覆  cl7rken
可能我一開始就用定焦鏡,所以覺得定焦鏡好過zoom。
harryytm 發表於 15-5-2015 10:55

影動漫節呢D, 如果唔係model的專屬攝影師, 都好難有空間用定焦走前走後構圖............. @@

影動漫節呢D, 如果唔係model的專屬攝影師, 都好難有空間用定焦走前走後構圖............. @@ ...
raisin 發表於 2015-5-15 10:56

咁呀,雙機囉

6D+35mm、50mm
100D+85mm(135mm)