請問 對焦 景深 光圈關係

小弟遲下會買機, 所以而家上網不斷睇緊教學, 但有樣野唔明..
1. 光圈影響景深 (呢樣應該無理解錯?)
2. 如果我拍一個人接受訪問, 受訪者係主體, 我想個效果係受訪者清晰, 背景模糊.    咁我應該較光圈?     定我可以手動對焦揀受訪者做對焦? 如果手動對焦都做到個效果, 咁同較光圈影響景深有咩分別?

thanks!!

你去陳列室玩下D機就知答案.

背熟呢張野. 但小心 F1.4可能淺到連塊面都 cover唔晒

背熟呢張野. 但小心 F1.4可能淺到連塊面都 cover唔晒
Tef 發表於 2015-5-17 01:58

咁同我直接手動揀一點做對焦有咩分別(相比較光圈)?

kimyiu1029 發表於 2015-5-17 02:06

hmmmm  簡單d講. F 數係決定中focus幾大area同幾多野中焦.  而你講果個係決定個area既中心點係邊個位開始散開... .

kimyiu1029 發表於 2015-5-17 02:06

景深可以理解為在以遠近為主軸,畫面清析嘅一個區域,焦點則是這個區域裡面最清析的部份,在這部份向著近方向和遠方各會漸漸變得模糊,而這個區域大少視乎對焦距離、焦距和光圈,想知道這個有換算表可以作為參考。

鏡頭上一般都有景深尺方便預算景深,但不太精確只可作為參考

定點比較
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

樓主你欠缺左d基本概念
1)無論你手動對焦定係用自動對焦,如對焦點一樣,即係都對焦在受訪者上,出嚟嘅效果係唔會有分別
2)無論你手動對焦定係用自動對焦,光圈越大,中焦範圍越細,焦外範圍越模糊
3)就當你已將對焦點對在受訪者上,無論手動定自動對焦,如光圈不夠大,都做唔到淺景深(背景模糊效果)或不夠模糊,分別不大

無機係手我難理解D, 但以上師兄耐心解釋, 感謝