[開箱] CANON 50MM F1.8 STM

今日買左呢支~返到屋企試左發覺啪去手動時轉動對焦環會有好似湯雞咁聲~不過聲量唔算大~不過就好難聽下 只係MF時會有~用AF就非常靜~ 唔知有無其他師兄發覺都係咁呢?  定係我好彩買到支鏡皇呢 係就明天又要出去換過第2支了~

同老大比體形好嬌小~好可愛
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

今日買左呢支~返到屋企試左發覺啪去手動時轉動對焦環會有好似湯雞咁聲~不過聲量唔算大~不過就好難聽下:titt ...
wink7403 發表於 2015-5-23 18:45

STM係Focus By Wire,即係MF都係用對焦摩打做MF。

我都買左

回覆 1# wink7403

哩支鏡都要用B+W filter?

STM係Focus By Wire,即係MF都係用對焦摩打做MF。
harryytm 發表於 2015-5-23 19:17

原來係咁~我仲以為咁好彩買到支問題鏡~唔該哂師兄既解答~

哩支鏡...............凹入去 hood都唔洗用啦............

B+W..........要唔要$330??

1/3支鏡..........

我都買左
馬沙 發表於 2015-5-23 19:37

隻狗仔好可愛

呢支真係抵用~STM拍片靜~轉左用金屬接環~對焦距離 0.35

隻狗仔好可愛

呢支真係抵用~STM拍片靜~轉左用金屬接環~對焦距離 0.35 ...
wink7403 發表於 2015-5-23 21:02

你都幾捨得,我乜都唔用打真軍算

哩支鏡...............凹入去 hood都唔洗用啦............

B+W..........要唔要$330??

1/3支鏡.......... ...
rx78_nt-1 發表於 2015-5-23 20:59

我每支鏡都用開B+W的~無計啦用開咪買囉~

好平姐$290

你都幾捨得,我乜都唔用打真軍算
馬沙 發表於 2015-5-23 21:10

其實打真軍仲好~始終唔洗加多塊玻璃點都會降低成像