[教學] 點樣可以影出黎唔黃色

有 d 地方係用黃色燈光的 , 我上次去教堂影相 , 全場都黃色燈光 , 我影出黎好黃 , 而其他人冇呢個問題 , 佢地好白好光 , 請問係咩原因 ?

我用 canon 650D .

Thanks

white balance 錯呀

white balance 錯呀
unfair 發表於 2015-5-30 14:46

咁應該點 set ? 係 set 中間既值 ? thanks

同請問如果己經影左 , 有 raw , 可以改到正常嗎 ?

同請問如果己經影左 , 有 raw , 可以改到正常嗎 ?
peterchu1 發表於 2015-5-30 14:52

安裝跟機軟件, digital photo professional 4, 唔支援就用V3
揀番啱個白平衡, 如daylight, florescent, cloudy,.....
又可以揀COLOR TEMPERATURE
仲唔啱, 可以用dropper在相中揀自己覺得係白色嘅嘢

雖然影RAW, 有時間亦可在影前睇LIVEVIEW揀/教咗白平衡先

安裝跟機軟件, digital photo professional 4, 唔支援就用V3
揀番啱個白平衡, 如daylight, florescent, c ...
tolo2036 發表於 2015-5-30 15:00

" 揀番啱個白平衡, 如daylight, florescent, cloudy"  <<- 即係我要試一個岩既設定為止 , 會唔會有一個設定岩曬所有黃色既環境 ? thanks

轉黑白冇煩惱

三位機冇自定k數調,如果可以用閃就可以白番哂

" 揀番啱個白平衡, 如daylight, florescent, cloudy"
peterchu1 發表於 2015-5-30 16:24

可以話係. 唔同燈有唔同 K數. 所以最易都係影 raw 之後番屋企先搞.