[教學] 帶單反上深圳要小心

話說早兩日前跟旅行社上東莞
在羅湖大陸關被關員扣查
話相機鏡頭一定要申報
所以記得行紅色申報通道

睇個標題以為樓主部單反被大陸人呃/搶之類野,原來你講呢樣:haha:

睇個標題以為樓主部單反被大陸人呃/搶之類野,原來你講呢樣
aichun 發表於 2015-6-1 19:42

咁多年都冇申報都冇事
仲以為自用就唔洗申報

咁多年都冇申報都冇事
仲以為自用就唔洗申報
6666 發表於 2015-6-1 19:50

可唔可以share 下個申報係做D咩/過程? 因為遲D經深圳灣過

話說早兩日前跟旅行社上東莞
在羅湖大陸關被關員扣查
話相機鏡頭一定要申報
所以記得行紅色申報通道 ...
6666 發表於 2015-6-1 18:47

how about mirrorless and dc :naug:

可唔可以share 下個申報係做D咩/過程? 因為遲D經深圳灣過
kimyiu1029 發表於 2015-6-1 19:58

我有一機兩鏡 ( 5D3 / 24-70 / 小白 2 ) 放左入背囊,
約早上八時過羅湖關,照完 X RAY 就比關員捉住,
問我做咩唔申報,話唔申報就唔比過關,要即時
返回香港,咁我比哂旅行團費嘛,我同佢講而+報得唔得,
佢話唔得,一定要返回香港,好彩後來有個高級關員出來
比我申報物品才冇事,下次都係行紅色申報通道

how about mirrorless and dc
pc1668 發表於 2015-6-1 20:04

超過二千元財物就要申報
即係部手機都要申報,咁即
係佢要捉就所有人都捉得
邊個唔超過二千元財物

我有一機兩鏡 ( 5D3 / 24-70 / 小白 2 ) 放左入背囊,
約早上八時過羅湖關,照完 X RAY 就比關員捉住,
問 ...
6666 發表於 2015-6-1 20:17

超過二千元財物就要申報
即係部手機都要申報,咁即
係佢要捉就所有人都捉得
邊個唔超過二千元財物 ...
6666 發表於 2015-6-1 20:22

so troublesome.

anyway, it was a kind of 'selective' search.  the more luggage you carry, the bigger the chance you're being 'caught'

佢想「打稅」啫。上次我同事帶埋部laptop上去公幹,俾關員扣住話部laptop好新淨,要打稅。同事唔理佢,堅持唔肯,最終放咗佢走。呢班狗靠嚇,呃到幾多就呃幾多。
要起呢種國度下生活,中國人其實都好可憐。