新手買機 70D 760D

因為budget 得$7000 窮鬼一名
主要都係影 身邊事物 風景 人
吾知買canon 70D 18-55 kit 定760D 18-135 kit 好
上網睇過啲人對兩部機評價
70D 拍片好 760D 像素高
自己有上過showroom
拎上手用過 部機無咩分別
如果budget有限點好?

要耐用啲就70D因為係全金屬機身,要輕便就760D,如果計測光系統760D會新啲可以認到膚色優先對焦。

回覆 2# harryytm

70d唔係金屬機身,60d個代已經轉左做工程塑膠
70d個操控會好過760d好多,viewfinder都大好多
建議樓主去canon isquare度試左個手感同操作先買

70D 都有18-135kit ga

760D 有冇touch screen 影相?

回覆  harryytm

70d個操控會好過760d好多,viewfinder都大 ...
ronaldandy 發表於 2015-6-3 08:50

咁係我搞錯咗,不過70D係有防水滴設計而760D無,理應可以耐用啲。

70D 都有18-135kit ga
760D 有冇touch screen 影相?
cl7rken 發表於 2015-6-3 09:34

因為70D+18135 kit 超過budget 所以如果買70D+1855 定 760D+18135 會耐用同適合新手多啲

回覆  harryytm
70d個操控會好過760d好多,viewfinder都大 ...
ronaldandy 發表於 2015-6-3 08:50

我上過canon 20樓試過機 係大同細部啲 重同輕啲
覺得兩部手感都十分滿意 但係如果買70D+18-55 kit 會吾會後悔
760D 新機 18-135 半天涯鏡

回覆 6# dday4228

耐唔耐用機應該差唔多,
70D model高一個grade 760D就新出...

如果旅行, len18-135方便d, 帶多支定蕉如50.8stm夠晒玩

因為70D+18135 kit 超過budget 所以如果買70D+1855 定 760D+18135 會耐用同適合新手多啲 ...
dday4228 發表於 2015-6-3 09:56

想耐用又會再排唔會升級就70D+18-135
唔好18-55啦,好多時55真係唔夠遠

我上過canon 20樓試過機 係大同細部啲 重同輕啲
覺得兩部手感都十分滿意 但係如果買70D+18-55 kit 會 ...
dday4228 發表於 3-6-2015 10:06

唔會後悔, 只會心思思想買多枝長焦鏡