[開箱] Canon EF 16-35mm F4L IS USM

一直想買廣角鏡好耐,內心一路掙扎緊到底要防震F4好?定要F2.8好呢? 上m01 睇過哂2支pk戰後,跟手去親自試過,最後好明確入呢支 Canon EF 16-35mm F4L IS USM

原本想順便買埋eos m3 黑色淨機身,不過無貨只係得番雙kit裝白色,18-55 55-200 套裝本人對呢2支鏡全無興趣,一心諗住 22mm F2 ,同11-22mm 呢兩支才有興趣,所以等下次有黑色先一次過買埋~

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一直想買廣角鏡好耐,內心一路掙扎緊到底要防震F4好?定要F2.8好呢? 上m01 睇過哂2支pk戰後,跟手去親自試過 ...
wink7403 發表於 2015-6-6 21:19

請問師兄塊filter又係dcfever買?幾錢塊?

請問師兄塊filter又係dcfever買?幾錢塊?
EOS5 發表於 2015-6-6 21:26

我所有B+W 都是上信和3樓天頌數碼買的~DC HOME 師兄強力推介之下~去幫襯的佢一般比`其他鋪平~我係佢到以經買過超過十塊~B+W了~

77MM   NANO $540

我所有B+W 都是上信和3樓天頌數碼買的~DC HOME 師兄強力推介之下~去幫襯的佢一般比`其他鋪平~我係佢 ...
wink7403 發表於 2015-6-6 21:31

Thx師兄,請問你有冇用CPL同可調ND filter呢?我打算買,但好耐冇留意相機用品... 唔知買咩牌子好...

Thx師兄,請問你有冇用CPL同可調ND filter呢?我打算買,但好耐冇留意相機用品... 唔知買咩牌子好...  ...
EOS5 發表於 2015-6-6 21:35

CPL同ND filter  我無用開喎~不過想,平玩~都係KENKO HOYA果類~~B+W 好貴~

CPL同ND filter  我無用開喎~不過想,平玩~都係KENKO HOYA果類~~B+W 好貴~
wink7403 發表於 2015-6-6 21:38

Thx!CPL就好似好多牌子都唔差,但我想搵高倍數可調ND.... 好似冇乜邊隻好,去到1000已經偏色到不可接受..

Thx!CPL就好似好多牌子都唔差,但我想搵高倍數可調ND.... 好似冇乜邊隻好,去到1000已經偏色到不可接受.. ...
EOS5 發表於 2015-6-6 21:47

ND1000 就唔好用可調果D, 尤其係廣角鏡.

ND1000 就唔好用可調果D, 尤其係廣角鏡.
calvin83 發表於 2015-6-6 22:27

諗住一塊filter可以達成多個願望丫嘛 ,咁退而求其次,如果ND10,000有咩好介紹?最好係價錢同質素可以取得平衡..
(樓主唔好意思,好似騎劫左你個post咁,請容我請教埋呢個問題 )

諗住一塊filter可以達成多個願望丫嘛 ,咁退而求其次,如果ND10,000有咩好介紹?最好係價錢同質素可 ...
EOS5 發表於 2015-6-6 22:55

我用Haida PROII ND3.0 1000x(淘寶買幾舊水), 沒咩偏色, 你可以睇下下面人地的test.
https://www.flickr.com/photos/66830363@N02/8401550855

我自己試的:

Long exposure @ Victoria Harbour by Calvin Lee, 於 Flickr

Tamron 15-30 2.8 好 定 呢支好?