[新手一問]副廠邊支廣角鏡好D?

1. 1手Tokina AT-X 128 PRO DX 12-28mm f/4  $3200
2. 2手Tokina AT-X 124 PRO DX II 12-24mm f/4 II $2380 (1手$2900)
3. 2手Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8
4. 其他

用緊Nikon D5300
旅行用多
上次去日本用kit 鏡,多數都係用35mm以下個range
1同2其實相差遠唔遠?
貴成$800但多4mm range,值唔值?

有冇考慮過 sigma 18-35mm f1.8 dc hsm? 一定要12mm?
2手4千就買到

有冇考慮過 sigma 18-35mm f1.8 dc hsm? 一定要12mm?
2手4千就買到
anthonylei 發表於 2015-6-8 15:47

APS-C 18MM唔算ULRA WIDE(我嫌唔夠TIM 等效24MM都無)

買12-24/4啦~~

2手4千就買到
anthonylei 發表於 2015-6-8 15:47

18mm唔夠廣
如果唔係我用一支18-55kit鏡就算啦

18mm唔夠廣
如果唔係我用一支18-55kit鏡就算啦
vinsai 發表於 2015-6-8 16:10

光圈夠用就冇問題,我只是怕你之後不夠用。。。

1. 1手Tokina AT-X 128 PRO DX 12-28mm f/4  $3200
2. 2手Tokina AT-X 124 PRO DX II 12-24mm f/4 II $2380 ...
vinsai 發表於 8-6-2015 15:11

焦距計,當然係12-28最實用...
11-16大光圈曾經開心使用過,但無需要影星的話可以不理

116家陣二手幾錢到?

116家陣二手幾錢到?
hk199236 發表於 2015-6-9 11:33

星期日去睇好似$2880 定$2980
1手就3200

我會選3,11-16夠wide,去土樓內向天影,可影曬成個圈

記得留意鏡身有無對焦摩打