請教景深問題

如果買 60mm MACRO 鏡
同用一支AF-S NIKKOR 18-55mm 3.5-5.6鏡

在相同光圈程況, 用18mm焦距影 首飾 既景深係唔係會深過用60mm MACRO?

未用過MACRO 鏡, 依架用18mm影相, 再放返大個效果好似好過用近攝環, 因個景深太淺

有無C兄指教下 點樣影首飾最靚

加多個問題, 其實係唔係影靚極都要Retouch張圖一次?

首先Macro鏡既景深係設計到盡量係平面,解析度高過一般鏡頭;而最近對焦距離係近過一般鏡頭,因此放大率高過一般鏡頭,可以將好微細既嘢影到好大;還有光圈可以收到好細令超近距離攝影時都可以有足夠景深去Cover主體。

如果樓主想省錢,可以先試咗用延伸管,延伸管沒有鏡片,不會影響成像,可以令鏡頭做到微距效果,不過缺點係裝上時令鏡頭無法對焦至無限遠。

在相同光圈程況, 用18mm焦距影 首飾 既景深係唔係會深過用60mm MACRO?
如果距離一樣, 60mm景深深過用18mm.

未用過MACRO 鏡, 依架用18mm影相, 再放返大個效果好似好過用近攝環, 因個景深太淺
??? (自己去睇下D微距教學了)

有無C兄指教下 點樣影首飾最靚
大C影首飾最靚, 自己search大C點影.

你喜歡.

(要賺這一分真係難 )

Retouch正確叫做後期製作,下稱後製,係攝影過程必需的後半部份。

樓主先要搞清楚,攝影整過流程,構圖、對焦和拍攝只係做咗攝影嘅前半部份,而後製是後半部份,如果你唔後製只係將你既畫面風格交托咗比相機廠。

樓主要認清後製的正確觀念,無論影JPEG定影RAW,除非要影既野係發生在電光火石間,否則影的時候盡量正確曝光,影數碼有樣好就係可以睇曝光同對焦有無問題,睇到有問題就即時修正相機設定再影過,影既時間曝光愈正確,後製既工序就愈少而且效果會更好,影得唔好而後製只係事後補救,只能有限地補救影光和色溫,對焦唔中焦就無得救。

另外影物件如果想色彩準確,最好就影RAW,再投資一個Color Checker,在影之前用Color Checker影一個色溫Sample,方便後製時修正色溫,後製時便一次過修正全點相同光源下影嘅相。

如果距離一樣, 60mm景深深過用18mm.
...
(要賺這一分真係難 )
calvin83 發表於 2015-6-15 23:53

我反而唔係為咗賺分

辛苦兩位C兄, 我依架影果D 相, 鑽石唔夠SHARP,  邊位唔夠利,

新手一名, 要上多睇教學幫補下

辛苦兩位C兄, 我依架影果D 相, 鑽石唔夠SHARP,  邊位唔夠利,

新手一名, 要上多睇教學幫補下 ...
darren05 發表於 2015-6-16 00:35

影既時候比跟夠嘅光落主體、部機set落腳架、鏡頭收細光圈、set低ISO、用慢快門,如果鏡頭有防震、機身有鎖反光鏡就最開埋,影既時候用影快門線或用自拍倒數2秒去避免按快門時的震動。

另外一般近期出既Kit鏡收細咗光圈都可以夠Sharp,不過放大率一般都唔夠,用咗延伸管就好少少。

另外我睇開既YouTube Channel有教點玩Macro,可以睇下*全部為英文內容
Macro Photography Tips Part 1
Macro Photography Tips Part 2
DIY Macro Home Studio Pt.1
DIY Macro Home Studio pt 2
另外亦有片教Macro的技術概念
Extension tubes Vs Macro lens - what to buy?
Macro Reversing Ring
How To Use Macro (Close Up) Filters
How to use extension tubes

如果買 60mm MACRO 鏡
同用一支AF-S NIKKOR 18-55mm 3.5-5.6鏡

在相同光圈程況, 用18mm焦距影 首飾 既景深 ...
darren05 發表於 2015-6-15 23:31

影"產品"要唔變形,又要景深長同上下左右全清.

閣下需要一支移軸鏡,或風琴mount