窮人過相落電話

去旅行想喺facebook貼幾張相機影嘅相,但部相機冇wifi又冇錢買eye-fi,又唔想咁重孭部電腦/tablet

10蚊人仔搞掂
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我用黎過航拍micro SD既file,OTG reader冇大SD位香港買都係15蚊

btw 咁平可能會整壞埋張卡.... 等待ching回報

btw 咁平可能會整壞埋張卡.... 等待ching回報
sfb656 發表於 2015-6-23 10:37

過落電話快極有限,low tech野
如果只read唔write,其實都冇問題既
有時唔係買唔起wifi咭,而係我部航拍機得micro SD,二來要睇片點都要靠OTG,我有張PQI aircard都放左晌度封塵
落電腦我會用返貴reader,Moshi Cardette 3

過落電話快極有限,low tech野
如果只read唔write,其實都冇問題既
有時唔係買唔起wifi咭,而係我部航拍 ...
ahshing 發表於 2015-6-23 11:25

有fd用左平card reader整到張卡壞埋, 唔知係張卡定個card reader問題啦.....

我用呢一個,用左年幾仲係好正常。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有fd用左平card reader整到張卡壞埋, 唔知係張卡定個card reader問題啦..... ...
sfb656 發表於 2015-6-23 11:39

要睇埋果張係乜咭,有冇晌R/W中途抆reader,同一張咭有冇晌唔同牌子既相機度雜交使用
我地果陣試過一批CF咭,平貴都有,晌幾款唔同牌子既相機度雜交,好快就全數打柴
如果只用晌同一款相機,或者每次使用之前晌果部相機format一次,大致都唔會有問題
我手上既32GB SD好多都服役超過三年,有兩張都係插爛膠腳但從未試過死咭

我試過垃圾讀卡器.攪到D FILE變晒亂碼.
開唔到.幾次之後.換左個TT.
好彩D相係我試影相黎.唔係就大鑊

我用黎過航拍micro SD既file,OTG reader冇大SD位香港買都係15蚊
ahshing 發表於 2015-6-22 23:38

用OTG USB線就可以用番普通CARD READER