無反機選擇

話說細佬N年前購入40D 玩左咁多年 始終嫌佢太大舊 真係要專登拎出街影

見依家D無反機已有FF APSC 有D心郁想升級 買部黎做主力機 都係想輕便少少

自己有兩個選擇

1) FUJI X-T1 + 18-55 F.28-4 雖然都係APSC 但我自己未嘗過FF毒 所以唔係咁抗拒APSC  而且覺得FUJI色好吸引

2) SONY A7 II 28-70 KIT SET FF機 FF機黎講叫輕 EVF好大 有五軸防震(天生手震王) 加個ADAPTER可以玩埋自己D CANON鏡 由APSC 轉FF

唔知各位師兄可否幫手分析下

Sony要A7RII 用CANON鏡先有 合理的對焦速度...

影靜態風景多

咁想多口請問下,Sony A7RII可唔可以加Adaptor用到nikon既大三元鏡呢? 同埋又有無自動對焦呢? 唔該晒,因為我自己有nikon d3s,有nikon大三元,想買部輕d既ff機,但又唔想重新買過晒一set鏡頭

咁想多口請問下,Sony A7RII可唔可以加Adaptor用到nikon既大三元鏡呢? 同埋又有無自動對焦呢? 唔該晒,因為我 ...
fkjohnny 發表於 2015-6-26 15:53

沒得自動對焦/自動光圈.

if you are migrating from dslr to mirrorless, better press the 'reset' button and forget about your dslr lenses

if you are migrating from dslr to mirrorless, better press the 'reset' button and forget about your  ...
pc1668 發表於 2015-6-26 16:13

x2, 用得無反就係想輕, 又轉插又用大鏡, 咁不如用返 40D?

利申: 40D -> NEX3, 5, 5N 飄過

x2, 用得無反就係想輕, 又轉插又用大鏡, 咁不如用返 40D?

利申: 40D -> NEX3, 5, 5N 飄過 ...
tunster 發表於 2015-6-26 16:16

Yes!  I've switched from Nikon FF to Pan mirrorless ... now I've two independent product lines

我都係用返E-MOUNT夠了.加咁多野又大舊左了.

我都係用返E-MOUNT夠了.加咁多野又大舊左了.
wingkps2 發表於 2015-6-26 17:08

C兄,買咗90G 未?