鏡頭紙

大家用開邊隻鏡頭紙
有邊隻鏡頭紙好用(乾紙)
Thx

大家用開邊隻鏡頭紙
有邊隻鏡頭紙好用(乾紙)
Thx
aaoo. 發表於 2015-7-6 01:00

用Lenspen 仲方便

用Lenspen 仲方便
harryytm 發表於 2015-7-6 01:28

有時唔覺意掂到  夏天手指D油份 連支pen都清唔晒 仲見到有打圈既油痕

用開hakuba而家又搵唔到有剩紙賣 次次無紙都要買過套

剩返一推鏡頭水係度好浪費

有時唔覺意掂到  夏天手指D油份 連支pen都清唔晒 仲見到有打圈既油痕

用開hakuba而家又搵唔到有剩紙賣  ...
aaoo. 發表於 2015-7-6 16:55

你支筆係唔係正貨?如果成日都會整污糟建議你買塊好既UV Filter做保護又或者加Hood,皆因鏡頭的Coating唔係你想像咁耐磨。

回覆 4# harryytm

當然係正貨 有碳粉的

就係要黎抹Filter

回覆  harryytm

當然係正貨 有碳粉的

就係要黎抹Filter
aaoo. 發表於 2015-7-6 17:56

抹Filter要用藍圈、筆咀係平頭的FilterKlear,不過其實一塊乾淨的眼鏡布都可以抹Filter,唔一定要鏡頭紙。
我係買一套有齊三支既LensPen,夾埋個Air Blower已經足夠所有鏡頭清潔需要。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

抹Filter要用藍圈、筆咀係平頭的FilterKlear,不過其實一塊乾淨的眼鏡布都可以抹Filter,唔一定要鏡頭紙 ...
harryytm 發表於 6-7-2015 19:08

眼鏡布抹filter就得, 因為filter都係consumable...

護理front element就用鏡頭紙好D

眼鏡布抹filter就得, 因為filter都係consumable...
護理front element就用鏡頭紙好D  ...
raisin 發表於 2015-7-6 19:39

有人用衣服加口氣抹Filter都有。
肥花有啲細塊唔係好嘅貴鏡頭布都可以試下。

Front Element我覺得用Blower吹完用LensPen抹已經可以好乾淨。

不過如果想避免手指玷到鏡頭前鏡片,加Filter之餘最好都係加埋Hood,仲有可能保護到你支鏡,有次我成部6D反轉跌落地都係個Hood救翻支鏡一命(35mm IS USM),只係個Hood同機頂花咗。

我用數碼攝影咁耐未用過鏡頭紙,
在潮濕或雨天鏡前有水氣我都只係用紙巾抹!!

十幾年都未用過鏡頭紙
有時間/閒情就用眼鏡布
懶/冇時間就用衫尾,口氣都嫌費事 (我95%都係著棉質衫)

一直都相安無事