請教運動攝影器材

如要影人踢波,日頭夜晚都會有,我應該買邊部機+鏡?

回覆 1# profitman
Budget?

回覆  profitman
Budget?
calvin83 發表於 2015-7-6 16:01

我業餘的,想買新的,平有平玩可以嗎? (其實我本身有Lumix G3+45-175, 不過夜拍完全唔掂)

我業餘的,想買新的,平有平玩可以嗎? (其實我本身有Lumix G3+45-175, 不過夜拍完全唔掂) ...
profitman 發表於 2015-7-6 16:11

夜拍踢波平有平玩沒話唔得, 不過會好難得到好結果.... 一向運動攝影都係唔平的, 買支好DD的鏡都要萬幾兩萬.

以Canon 舉例, 可能 EOS 70D+EF 70-200mm f/4L都影到D野的 , 好D的換EF 70-200mm f/2.8L+1.4x extender/ EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM  .

一定唔會平啦,足球個場咁大,要夠長先得,200mm為例,排球場中間都只係得半身,企對面就得全身,底線長度影張相應該可以塞得落幾十人。

日間的話入支100-300,夜間....比錢啦

7D2加大白2 100-400L... 當然仲要睇錢而妥協否

7D2加大白2 100-400L... 當然仲要睇錢而妥協否
manman1998 發表於 2015-7-6 17:19

俾我就1DX+EF 200-400mm f/4L IS USM, 當然要認真先會咁玩。

俾我就1DX+EF 200-400mm f/4L IS USM, 當然要認真先會咁玩。
calvin83 發表於 2015-7-6 17:25

依個係唔妥協嘅做法

依個係唔妥協嘅做法
manman1998 發表於 6-7-2015 17:51

Budget無限就幾部 1DX 加幾枝exotic

依個係唔妥協嘅做法
manman1998 發表於 2015-7-6 17:51

可惜就算買水貨要十皮到。