副廠鏡頭唔同mount有冇分別?

Tokina AT-X 12-28 PRO DX 12-28mm f/4
Tokina AT-X 124 PRO DX II 12-24mm f/4 II
去2手店打算買,本身用Nikon D5300,冇帶單反去試
點知sales話呢2支鏡for nikon都冇摩打,得手動mode

但Canon唔係全部單反都冇摩打咩
如果鏡頭都冇摩打
咁呢2支鏡咪只係得手動mode?

BTW,我check過呢2支鏡for nikon係有摩打
但有諗過有冇可能唔同mount有唔同configure

你問緊Nikon定Canon?

回覆 1# vinsai
Tokina AT-X 124 PRO DX Nikon 版要 II代先有摩打, Canon版一代都有。

你問緊Nikon定Canon?
必思 發表於 2015-7-6 17:12

Nikon

Nikon就算原廠鏡都唔係枝枝有摩打

Nikon就算原廠鏡都唔係枝枝有摩打
必思 發表於 2015-7-6 17:15

名有AF-S就有了.

Tokina AT-X 12-28 PRO DX 12-28mm f/4
Tokina AT-X 124 PRO DX II 12-24mm f/4 II
去2手店打算買,本身用 ...
vinsai 發表於 6-7-2015 17:07

果個sales 傻傻地的...

問大鋪 (肥花, 成成果D) 睇o岩型號再睇二手啦

(F-Mount) 12-28 印像中得一個版本, 有內置摩打... 124 II 都有

Canon的EOS全名係Electro-Optical System,理念係用全電子界面控制鏡頭和閃燈,所以打從第一部EOS機身係無對焦摩打,改為全部EF鏡都有內置對焦摩打,就連光圈都係電子控制。