用開 N 記 FF DSLR 想升級有咩推介呢?

用開 N 記 FF DSLR D700  四年左右, 唔想轉會, 想升級有咩推介呢? D750 又有有問題, 唔考慮, 咁 D810 定係執部二手 D800E 好啲呢? 我見網上有啲人用兩用 D810 好快就放返出去, 而想入返部二手 D800E, 唔知係未錯覺呢?

用開 N 記 FF DSLR D700  四年左右, 唔想轉會, 想升級有咩推介呢? D750 又有有問題, 唔考慮, 咁 D810 定係 ...
sonycliepda 發表於 10-7-2015 11:50

D750除左可以fix到既問題之外, 仲有乜問題呢?

D810同D800E比的話 PQ唔會有太大分別, 但機能/介面/功能有各方面既微量提升... 值唔值個差價就睇師兄

重有部Df

仲有D4 。

D810 不知幾好玩。佢地唔識貨姐

用開D700 就上D810/800E啦

上D750機能上無太大升級  加上D750個BODY手感MAMA

用開D700 就上D810/800E啦

上D750機能上無太大升級  加上D750個BODY手感MAMA
京 發表於 2015-7-10 23:04

聽啲人講D800e 相對D810 容易影到手震架相,因為D810改良左,所以相對無咁易手震,唔知係未真呢?

聽啲人講D800e 相對D810 容易影到手震架相,因為D810改良左,所以相對無咁易手震,唔知係未真呢? ...
sonycliepda 發表於 2015-7-12 23:45

會唔會因為D800E清得滯 所以容易見濛?

以我所知 NIKON得鏡身防震 理論上咩FF BODY防震效果都應該係一樣
BODY黎講D810同D800好似無大分別 可能手感唔同令用家有分別

P.S. 我唔係NIKON用家 只有個老死個NIKON用家

會唔會因為D800E清得滯 所以容易見濛?

以我所知 NIKON得鏡身防震 理論上咩FF BODY防震效果都應該係一樣 ...
京 發表於 13-7-2015 10:40

"聽啲人講" 無 source 聽下就算啦

"聽啲人講" 無 source 聽下就算啦
raisin 發表於 2015-7-13 11:37

Dcfever有講
http://www.dcfever.com/nikon/readnews.php?id=11186&page=4