[圖片] 買機影老虎仔

老虎仔就出世
老虎媽媽宣旨要買部機仔影老虎仔
今日老虎媽媽同老虎女就柙咗我去睇機
睇中咗OM E-PL7 雙鏡kit

其實我冇乜要求
多年前買落部Canon S90機仔都係擺多過用
湊住老虎女時帶住鬼咁多嘢
跟本電話都唔想拎出嚟影
所以今次買機都以輕便為主
其次要對焦快
Zoom得遠少少

Kit 兩支鏡老虎話ok
因為方便而唔係質素
電鏡平時用
長鏡就響老虎女上台表演時用
佢話平平哋玩住先遲啲先再轉(機鏡一齊轉又好或只加鏡)

請問大家有乜意見?
我睇中e-pl7有3軸防震+機身細+M4/3多鏡換+反mon
不過kit支長鏡睇嚟唔算好好
但跟kit買就好平
出年去Eur會帶埋去影吓境
入呢套kit ok?

邊度買平同埋近排有冇乜promotion?

Thanks各位~

回覆 1# sing
支長鏡夠光時係OK ge, 對焦算快加OK sharp.

(相信好快就會有人提議買Panasonic機 )

回覆  sing
支長鏡夠光時係OK ge, 對焦算快加OK sharp.

(相信好快就會有人提議買Panasonic機 ) ...
calvin83 發表於 2015-7-12 12:38 AM

Thanks

Pan記係咪未有行?
以前睇P 記啲相唔鐘意
不過都係N年前

m4/3冇乜得揀
唔想其他non-m4/3 嘅機
因為好難轉brand
如果唔係可能會諗諗Canon M3

Thanks

Pan記係咪未有行?
以前睇P 記啲相唔鐘意
不過都係N年前

m4/3冇乜得揀
唔想其他non-m4/3 嘅機
...
sing 發表於 2015-7-12 00:42

Pan有行貨, 不過水貨平唔少. GM/GF系列D電唔係好耐用, 要買的考慮帶多舊電

參考下Panasonic DMC-GF7W 雙鏡套裝
http://www.price.com.hk/product.php?p=191318

Pan有行貨, 不過水貨平唔少. GM/GF系列D電唔係好耐用, 要買的考慮帶多舊電

參考下Panasonic DMC-GF7W 雙 ...
calvin83 發表於 2015-7-12 12:53 AM

頭先隨意睇咗幾張Pan記相
仍然覺得唔多啱我
唯一吸引我係細

回覆 5# sing
我用EM5, 太細的機我揸唔穩.

O記D機好多時影黑夜時好多noise. 宜家係唔係已經改善左好多?

其實S90都夠影, 影到兩歲就開始懶得影....影都會用手機算
因為已經識行識走, 乜都影哂

其實S90都嫌麻煩.重買冇反.?
我諗都係算了.個時我影個女.個時先剛出數碼機.我重用RICOH菲林機仔.都好輕便啊.
一D都唔煩.

我會推薦1'' DC,例如Canon G7X,Sony RX100系列。

E-PL7(及其他類似無反)缺點:
1. (裝左鏡頭之後)體積大,攞出攞入果陣無咁方便
2. kit鏡光圈細,係室內、夜間要提高ISO,影響畫質
3. 影遠野要換鏡唔方便(假設你係用雙鏡Kit)

1'' DC優點:
1. 體積細,有需要時放係褲袋都得
2. 光圈大,降低所需ISO

1'' DC缺點:
1. 無換鏡空間
2. 體積細既焦距未必好長(都係介乎24-70同24-100之間),焦距長既(如Canon G3X)體積未必好細。