[圖片] 近期新買左枝C記50 2.5 marco 唔多識用

F/8 ISO-800 1/8s

F/8 ISO-800 1/10s

F/2.5 ISO-400 1/60s
好迷幻 走曬焦 我係唔係set錯左野?

好迷幻 走曬焦 我係唔係set錯左野? ...
Clarkson0729 發表於 2015-7-13 00:00

裝Canon Digital Photo Professional睇翻對焦點,不過照我睇係手震多過走焦。

好迷幻 走曬焦 我係唔係set錯左野? ...
Clarkson0729 發表於 2015-7-13 00:00

1/8s, 1/10s 影微距手持 基本上實會震, 至少用1/100s試下.

汽水冇咩問題啊.係1/10s 1/8s啊/手震下嘛..

1. 試走焦請用腳架,不要高估自己能力
2. 不會用咁慢快門
3. 有足夠光源試咗先,日間戶外試
4. 裝跟機DPP睇對焦位,放大100%
5. 行遠少少影先,有足夠景深,太近太淺景深以為手震或走焦
6. 建議你都係找個有經驗的朋友同你一齊試

理解明白 唔該咁多位師兄

1. 試走焦請用腳架,不要高估自己能力
2. 不會用咁慢快門
3. 有足夠光源試咗先,日間戶外試
4. 裝跟機DPP睇對焦位,放大100%
5. 行遠少少影先,有足夠景深,太近太淺景深以為手震或走焦
6. 建議你都係找個有經驗的朋友同你一齊試
tolo2036 發表於 2015-7-13 00:32

用DPP4睇對焦既畫面係咁既

仲有提醒一下所有EOS機在使用自動選擇對焦點或區域對焦點時係以最近景物優先。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

幾張相都偏色.....應該唔會jpg直出試走焦?要影raw試

想玩認真D,可以試這個,不過我未玩過

http://www.dchome.net/forum.php? ... p;extra=&page=1

偏色要點搞?