[開箱] 銀色Fujifilm XT10

話說之前本來都好想買fujifilm XT1,但太貴,所以忍一忍手.
近來XT10出,咁等到價位合我心水(行貨$52xx),終於出手入左銀色版啦.
盒內冇乜特別,都係淨機,一本英文說明書,叉機,電,相機帶,行貨保養証.
部機外型真係唔錯,一貫富士復古既外型.
mon可以向上90度,向下45度,有evf以及弱弱既閃光燈.另外有個auto制,適合新手用及俾其他人代為拍照時用.
仲有樣優點就係有得追吓焦......
弱點係最多只support UHS-I既SD卡,連拍攝buffer少.所以要高性能d既人應該買XT1,因support UHS-II sd及連拍buffer 應該好好多.

XT10相比起舊微單XE1,XM1對焦點快d,插上35.4對焦都快左.

遲d試吓開左Pre-AF同高效能既話,追焦會唔會更有效先

WAI2 發表於 2015-7-13 04:52

我都好有興趣,想知4.0快到邊個情度。e.g同A6000或其它機比。

我部evil機仲係xe1+23 1.4
好想升級做xt1/xt10 + 16 1.4

不過仲諗緊升1定升10好

恭喜CHING..終於都

WAI2 發表於 2015-7-13 04:52

我X-T1 開Pre-AF + CH發覺會好食電...

不知道 X-T10 如何..

我部evil機仲係xe1+23 1.4
好想升級做xt1/xt10 + 16 1.4

不過仲諗緊升1定升10好 ...
akitohk 發表於 2015-7-14 04:48

夠budget 攻頂1啦... 始終手感1係比較較好D....個人感覺

其實我想問一下 XE2 同 XT10 係咪真係差好遠 (所有方面黎講)
想買但budget有限, 而且想愈細愈好

回覆 8# dalelo

我都想知兩部機分別大唔大

如果hardware 黎講分別唔係好大
但因為x-t10 一出FW已經用緊4.0
佢既對焦會好過x-e2 好多,但有傳年尾x-e2都會有新FW
就睇下你信唔信同等唔等