想買nikon coolpix s3700, 有無師兄有過呀?

有無師兄買咗及指點吓呢部機既質素?

見佢平平地, 又有wifi, nfc, zoom亦ok及全景相咋, 請指點吓

回覆 1# redhothits
想問下點解要買Nikon DC?

回覆  redhothits
想問下點解要買Nikon DC?
calvin83 發表於 2015-7-17 21:14

叫做樣樣都有(Wi-Fi, nfc, 有d zoom, 全景), 價錢又平

Canon ixus 唔記得150定160仲平,又有手動, 但無我想要既野

一向都覺得canon畫質好,但功能或者係gimmick唔夠其他牌子黎

師兄其實對nikon有乜意見或用後感?

叫做樣樣都有(Wi-Fi, nfc, 有d zoom, 全景), 價錢又平

Canon ixus 唔記得150定160仲平,又有手動,  ...
redhothits 發表於 2015-7-17 21:37

老實講咁平的機, Canon/Nikon應該都沒咩分別的.

質素唔需要講了, 一千蚊的最低階機唔可以有咩要求了.

呢類型低階DC黎黎去去都差唔多。Nikon Coolpix S3700同Canon IXUS 160既像素同鏡頭規格好相似,有機會係用同一粒sensor,畫質上分別唔大。Nikon廣角小小,Canon光圈大小小。
有興趣可以睇下呢篇S3700 review,佢有同其他相似機款比較:http://www.photographyblog.com/r ... _review/conclusion/

呢類型低階DC黎黎去去都差唔多。Nikon Coolpix S3700同Canon IXUS 160既像素同鏡頭規格好相似,有機會係用 ...
leave 發表於 2015-7-17 21:58

呢個網頁我都有睇過, s3700 同ixus 160
發覺s3700無論功能同畫質, 都好過ixus.

想睇吓有無用家可以share吓.