新手買canon機求意見

首先我係唔熟單反,不過宜家想買枝學下野......
BUDGET大概10000下
brand就諗住買canon
睇左咁多款都係760D or 70D比較岩心水,
其實就咩都影......我諗就會直接買埋kit裝
如果係70D的話,18-55m 定係18-135mm比較好??
另外價錢方面格價網d價比官方價平成2xxx,
其實個D鋪頭掂唔掂........點解個價差成咁多??

睇左咁多款都係760D  ...
fftsabc 發表於 2015-7-22 20:05

單反唔係一枝枝的...

唔熟單反點解要買單反? 買無反唔得咩?

怕既去返百老匯, 一樣比官價平, 但要自己格價
(好海鮮, 唔同SALES, 唔同店都唔同價)
70D啦...
760D係入門級單反....
唔嫌重就用18-135 low....
唔係既話, 我會買18-55 再買枝50 F1.8 STM版
玩下大光圈 感受下前清後濛既相

70D加Sigma 18-35/1.8Art,$11k左右... 反對嘅舉手

70D加Sigma 18-35/1.8Art,$11k左右... 反對嘅舉手
manman1998 發表於 2015-7-22 20:26

唔反對, 不過你怕唔伯俾人尋仇先?

回覆 3# 我係小魚兒

咁如果枝 18-135玩唔玩到前清後濛?

唔反對, 不過你怕唔伯俾人尋仇先?
calvin83 發表於 2015-7-22 20:41

小小,因為我都未夾過色馬鏡

回覆  我係小魚兒

咁如果枝 18-135玩唔玩到前清後濛?
fftsabc 發表於 2015-7-22 20:45

可以,闊果邊(18mm)近點影,窄果邊(135mm)就輕易影到

買既目的係咩?學影相定一般用?
760D的像素高過70D
70D用LP-E6,電量用得長過760D
70D機身防塵防水設計,比760D較為適合惡劣天氣時用
70D拍片對焦好過760D
70D操作好過760D

買70D 會較好,因為級數始終唔同,70D 最好配17-40L

因為Canon 要用L 鏡先好,普通EF 鏡的效果好一般

買相機最好去BROADWAY, FORTRESS, SUNLING, 成成

買鏡就最好去成成