有無人用dispcalGUI?

想知HKEPC有幾多人用dispcalGUI? 我中文化緊這個工具,有無人有需要?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你地Cal Mon係唔係Cal去sRGB?

回覆 2# harryytm
利害

我正好要Cal個Mon,想試試,
我是用spyder2,可以嗎?

spyder2硬件唔識合廣色域monitor,spyder要3或以後先support,
spyder1/2只可以同sRGB或更低色域monitor做profile。

spyder2硬件唔識合廣色域monitor,spyder要3或以後先support,
spyder1/2只可以同sRGB或更低色域monitor做p ...
neofung 發表於 2015-7-27 17:39

係唔係校準個Mon做sRGB先正確?

係唔係校準個Mon做sRGB先正確?
harryytm 發表於 2015-7-27 18:10

唔係咁意思。。。
如果你個mon既色域超出sRGB色域,如Adobe RGB,唔可以用Spyder2,會錯晒!
monitor色域主要同佢既backlight有關,同一部mon,無得較大或較細。

唔係咁意思。。。
如果你個mon既色域超出sRGB色域,如Adobe RGB,唔可以用Spyder2,會錯晒!
monitor色域 ...
neofung 發表於 2015-7-27 18:15

你誤解咗我個問題,我知Spyder 2唔支援廣色域,我本身有Spyder 4,我唔係問這些。

我係想問當要Cal我個mon來執RAW修正張相白平衡,主要放上網同印相,Cal做sRGB係唔係最好。

回覆 7# harryytm
開頭無講,點知你想點姐
如果啲相都係放上網,得一個用途,最後convert做sRGB色域,咁preview時用sRGB色域mon睇比較統一。唔係cal做sRGB。。。而係用sRGB色域monitor處理相片,spyder軟件好似對sRGB色域monitor有優化選項。

不過原相係RAW format,之後convert做sRGB色域,就算用返同一個mon睇,執相時(preview)同export版本比較,仍然會有些微分別,但未必睇得出。

你誤解咗我個問題,我知Spyder 2唔支援廣色域,我本身有Spyder 4,我唔係問這些。

我係想問當要Cal我個mo ...
harryytm 發表於 2015-7-27 20:56

I think for web display and printing at local places, srgb might be the most ideal.  Even then, you might need to do a few runs at the local print place to see what profiles they are running on or else what you see at home might not be the same as on print.  As such, i never bothered to get a spyder as I rarely print and mostly share on the net where color accuracy is not absolutely critical.

唔係好識用呢個S/W