依家出6D 好,定係D750

依家出6D 會唔會太遲?因為好似2016 q1 會出新機,買D750 會唔會比較好?

預計新機係升級像素同對焦系統,像素來講6D的畫質和20MP一般印A4相已經好夠,如果係玩手動對焦鏡多而無需理會對焦系統的話6D已經夠。

D750有反Mon以及同6D一樣有全天候設計,對焦系統好過6D,不過D750大部份人認為是優點的反Mon我個人認為是致命弱點,令部機無咁結實耐用。

回覆 1# kkfon
有心就唔怕遲,當時一出6d kit 24-105我就買用到現在.
要wide有wide,要tele有tele一般用途都殺晒.加上而家凈body仲平到<9k, 6d24105<14k抵玩.
d750最近有d問題出現:
"Nikon 官方昨天發出通告,告訴大家已經確認了 Nikon D750 是有眩光情況的出現,而且會再向大家公佈處理這問題的方案。" 要check清楚是否已解決了才考慮d750.

出D750行貨搏免費upgrade去D760

出D750行貨搏免費upgrade去D760
必思 發表於 25/7/2015 18:57

好難LAW ... 我部機整左2 星期仲未有得攞

好難LAW ... 我部機整左2 星期仲未有得攞
rion 發表於 2015-7-27 15:45

要國內施壓力

而家出6D, 唔會太遲, 反而抵買
而且6D高iso唔錯, 又有內置wifi, share相好方便^^

D750的問題... 你可以話我N粉定乜, 不過昡光問題真係唔影響使用... 仲有新批次你估佢仲未fix好?

反MON影響耐用度亦係多餘... 你真係唔需要, 咪唔好反佢.... 而且so far出左咁多反MON單反, 有無邊部特別多人投訴易爛?

6D同D750比... 係舊款入門機同新款中階機比, 機能計當然D750勝... 不過點會到想買機都唔知想要Canon定Nikon? 不如樓主搞掂左呢個問題先啦

回覆  kkfon
有心就唔怕遲,當時一出6d kit 24-105我就買用到現在.
要wide有wide,要tele有tele一般用途都殺 ...
KOJI 發表於 2015-7-25 17:03

眩光問題一早已經解決左啦,除非故意買舊貨者

與其比較機身性能,不如想想自己想玩N/C那一套系統,假如樓主喜歡NIKON就直接買D750,喜歡CANON就可以等一等,6D的後繼機應該差不多了

無限金錢就兩台都買吧

D750用家
反mon構圖非常實用
我都建議ching多刨文諗清楚自己N/C邊套系統適合自己