2015一定要識玩衣個!

'從高空拍落嚟嘅角度
睇戲就睇得多
有冇諗過自己都可以拍到?
衣加嘅科技真係做到喇
以往只係用作軍事用途
再到電影、劇集拍攝
終於開始深化民間、袖珍咗好多
我近排都買咗一部飛行器
開始起手喇
有冇師兄其實已經玩緊?

香港有個大專生已經搞咗一排
之前佢喺杜拜拍果段片仲上晒新聞
衣加佢喺香港搞緊航拍嘅網店
條LINK有佢D作品睇下

http://www.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 0515_00842_001.html

航拍機越做越平,好多人話識玩,但冇睇熟說明書,冇跟足民航處安全指引,拍左又鍾意成條飛行紀錄唔剪就upload上網,拍既時候冇camera movement,咁樣只會令航拍失去意義,同埋政府一立例管制,就變成齊齊冇得玩

航拍機越做越平,好多人話識玩,但冇睇熟說明書,冇跟足民航處安全指引,拍左又鍾意成條飛行紀錄唔剪就uplo ...
ahshing 發表於 2015-8-1 01:58

一直都咁覺得,無論科技幾發達幾安全都好,一發生故障或者操作不慎就大劑,有d成kg重,撞爛機好閒,撞親人撞親靚車或者引起火警要賠果陣切腹都唔掂,不過捉到人就係,唔係部部機都有身份證。

近期真的好時興啊
我昨天經過荃灣廣場
都見到有個大型活動展覽
是有關航拍的
亦有專人在場指導
好像免費的
有興趣可以去試試

近期真的好時興啊
我昨天經過荃灣廣場
都見到有個大型活動展覽
是有關航拍的
亦有專人在場指導
好像免費的
...
yoyo7 發表於 2015-8-2 19:14

室內放飛機跟本係找死,fb航拍group已經睇到好多人炸機
用GPS定位既航拍機係唔適合晌室內放,個活動有d教壞人

室內放飛機跟本係找死,fb航拍group已經睇到好多人炸機
用GPS定位既航拍機係唔適合晌室內放,個活動有d教 ...
ahshing 發表於 2015-8-2 23:53

小弟上星期去過荃灣廣場玩過佢個免費工作坊
個工作坊應該係個代理攪既
用既機係DIJ Phantom 3
呢部機佢話有個特別設計,係機底有個唔知咩cam同sonic sensor
幫佢可以stable到部機
代理so call呢部新款就算係室內用都無問題

我自己玩左5、6分鐘到,我覺得算係易上手

小弟上星期去過荃灣廣場玩過佢個免費工作坊
個工作坊應該係個代理攪既
用既機係DIJ Phantom 3
呢部機佢 ...
patkwok 發表於 2015-8-3 10:08

sonic sensor原意係俾架機晌室外飛行既時候知道下方障礙物同飛機之間既距離,令佢可以晌撞山/樹之前提早升高,但問題當一去到室內冇左GPS,定高功能冇左一半,加上強大既無線電干擾同埋你唔知道邊度有冷氣風口位影響氣流,一早都講已現時既技術晌室內飛行根本係唔安全的

BTW,DJI既代理只不過係其中一個分銷商,唔代表佢講既野一定可信

DIJ自己網頁咁樣寫喎

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

DIJ自己網頁咁樣寫喎
patkwok 發表於 2015-8-3 12:23

冇錯個sensor就係咁樣用,但Phantom3只有一個裝左晌下方,DJI另一款業務用既vision sensor,個樣係咁的,前後左右下方都會偵察,咁先真係有用,但盛惠USD999,所以你認為Phantom3果個真係可靠嗎?可靠既話荃灣廣場果個event就唔會有咁多部都KFC

https://dev.dji.com/en/products/devices/guidance

BTW,室內放機最驚既唔係障礙物,而係氣流同電波干擾,Phantom3既圖傳係2.4G,飛控係5.8G,首當其衝圖傳最容易受到干擾,所以一定要目視飛行

然後,再幻想下一架飛機去到室外飛,睇落好安全,因為有GPS定位,gyro/指南針回中,氣壓計測高度,再加埋你個vision sensor避障礙物,但去到室內,首先用唔到GPS/指南針,另外空調設備可能會影響氣壓計運作,vision sensor頭先講左好似P3呢類消費級既機只能征察下方而征察唔到前後左右既野,到最後得返gyro同飛手自己既技術去控制。所以話室內飛行唔係唔得,但亦都唔係你諗住一萬蚊級數既機就已經可以飛得好安全咯...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊